Oskoła, nieodkryty składnik w Twojej kuchni
Orzeźwiający i słodkawy smak soku z brzozy, zwanego potocznie oskołą, jest znany większości z nas. Jednak zapewne mało kto wie, że natura podarowała nam nie tylko wyjątkowy sok, ale także znakomity dodatek do przyrządzanych przez nas deserów, koktajli i napojów.
Zastanawiasz się co możesz przygotować z pomocą oskoły? Podpowiemy!
Chociaż trudno w to uwierzyć, sok z brzozy świetnie sprawdza się jako składniki wielu potraw. Przy jego wykorzystywaniu nie ma sztywnych i ustalonych z góry reguł. Wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni i smaku Oskoły, jaką aktualnie mamy pod ręką.
Coś na słodko
Deserem, w którym świetnie sprawdzi się sok z brzozy, jest sernik na zimno. Lekki, puszysty, orzeźwiający, czyli idealny i prosty! Jak go przyrządzić? Na spód kładziemy biszkopty lub inne dowolnie wybrane kruche ciasteczka, a następnie zalewamy je sernikową masą. Wierzch polewamy ulubioną galaretką wymieszaną z Oskołą z dodatkiem np. soku z granatu bądź żurawiny.
Sok z brzozy możemy także wykorzystać do przygotowania pożywnego śniadania, jakim będzie domowe musli. Wystarczy wybrać ulubione składniki, np. płatki owsiane, jęczmienne, pestki słonecznika, dyni, orzechy, a następnie zalać je odrobiną oskoły oraz miodu. Wszystko mieszamy i wstawiamy na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika.
Owocowo – warzywna mieszanka
Kolejnym, świetnym sposobem na wykorzystanie tego daru lasu w kuchni, są wszelkiego rodzaju koktajle. Wystarczy, że do blendera włożymy np. umyte liście szpinaku, jarmużu, dodamy pokojoną marchewkę, banana i dopełnimy sokiem z brzozy bez dodatku cukru. Po zblendowaniu powstaje nam pożywne i zdrowe drugie śniadanie.
Do popicia
Sok z brzozy doskonale sprawdzi się także jako składnik domowej lemoniady. Do jej przygotowania będzie potrzebny wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny, łyżeczka miodu oraz Oskoła z dodatkiem soku z cytryny. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W ten sposób otrzymujemy pyszny napój, którym możemy zastąpić sklepowe soki i nektary.
Pamiętajmy – kuchnia to zabawa, dlatego pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa. Łączmy i mieszajmy smaki, używając tylko zdrowych i naturalnych produktów. Zaskoczmy siebie i bliskich. Smacznego!
Więcej informacji dostępnych jest na http://oskola.pl/
Nadesłał:
Arni
|