Oto owoc, oto sushi
Soczysta truskawka, mięsista borówka, aromatyczne mango, słodki melon, różane leachee, sycący banan, kwaśna żurawina – prawdziwa feria barw i smaków.
Kolorowe atrybuty lata w okresie wakacyjnym są pyszną przekąską same w sobie, równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do koktajli oraz ciast, świetnie smakują z bitą śmietaną czy jogurtem. Co wspólnego z tym owocowym koszem zdrowia ma kuchnia japońska?
Kuchnia japońska to przede wszystkim ryż dodawany zarówno do dań głównych, zup jak i rozmaitych przekąsek. Ogromną rolę spełniają również świeże ryby, warzywa i owoce morza. Najważniejsze, by podczas przygotowywania potraw zachować naturalny smak i zapach składników. Ma być zdrowo, świeżo i prosto.
To właśnie dzięki tym walorom w ostatnim czasie w Polsce przeżywamy prawdziwy sushi-boom. Większości z nas to danie kojarzy się przede wszystkim z surową rybą. Nic bardziej mylnego! Jeśli dotąd myślałeś, że o sushi i owocach wiesz wszystko – ten artykuł zmieni twoje spojrzenie na zawsze.
Wbrew pozorom owoce świetnie wpisują się w tradycję kuchni japońskiej – kierującą się przede wszystkim zasadami świeżości i zdrowego odżywania. Dlaczego warto je jeść? Oprócz walorów smakowych, są prawdziwą skarbnicą witamin, składników mineralnych i błonnika. Niewiele osób wie, że jedno kiwi dostarcza organizmowi dziennej dawki witaminy C. Po owoce można sięgać bez obaw o sylwetkę – melony, polecane w okresie szczególnej dbałości o linię, zawierają jedynie ok. 35 kcal w 100 gramach. Nie sposób ominąć owocowe propozycje na zdrową i lekką przekąskę, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy zewsząd kuszą swoją świeżością i kolorami. W Japonii owoce są najpopularniejszym deserem, nigdy jednak nie stanowią podstawy dania głównego. Najwyższy czas, by wprowadzić do tradycyjnego japońskiego menu odrobinę koloru i fantazji.
OTO!Sushi przedstawia owoce w zupełnie nowych odsłonach. Przed Wami truskawka, mango i borówki w sąsiedztwie serka Philadelphia otoczone czekoladą a wszystko zawinięte w omlet, czyli zupełnie nowe Futomaki. Zadowoleni będą również zwolennicy ryb – pieczony łosoś bowiem połączył swoje siły z melonem i staje w szranki z inną propozycją – pieczonym tuńczykiem i mango, otoczonymi orzechami. W innym zestawieniu łosoś w tempurze dumnie prezentuje się w iście królewskim sąsiedztwie truskawki, mango i kiwi. Owoce morza także nie pozostają w tyle konkurując o kubki smakowe w intrygującym połączeniu z owocami lechees, a wszystko to otulone delikatnym sojowym płatkiem, skąpane w słodkim sosie kabayaki. Ci którzy zatęsknią za warzywami także znajdą coś dla siebie – łosoś, banan, żurawina i warzywa w tempurze to prawdziwa bomba witaminowo-odżywcza. Najnowsze propozycje restauracji OTO!Sushi to nie tylko prawdziwe wyzwanie dla smakoszy kuchni japońskiej przyzwyczajonych do tradycyjnych smaków, ale także świetna alternatywa dla sceptyków omijających dotąd restauracje sushi szerokim łukiem.
Do restauracji OTO!Sushi zapraszamy na Nowy Świat 46 w Warszawie.
Więcej informacji na:
http://www.oto-sushi.pl/
https://www.facebook.com/pages/OTOSUSHI/171241514129?ref=ts&fref=ts
Nadesłał:
WalkPR
|