Otwieramy pub - czego nie powinno w nim zabraknąć?
2015-02-22
W ciągu ostatnich kilkunastu lat nasze oczekiwania, jako potencjalnych klientów pubów, uległy znacznym zmianom. Dzisiaj już nie wystarczy wyposażyć lokal w kilka stolików i krzesła, aparaturę do puszczania muzyki i kufle do nalewania piwa z beczki.
Aby cieszyć się tłumną klientelą i odnieść sukces, potrzeba obecnie profesjonalnego wyposażenia i przede wszystkim dobrego pomysłu na aranżację wnętrza.
Oczywiście niezbędne będą stoliki i krzesła, kanapy i fotele, jednak sposób ich ustawienia nie powinien być przypadkowy. Wiele zależy od tego, czy dysponujemy jednym pomieszczeniem, czy dwoma lub trzema i do jakiego rodzaju klientów chcemy trafić przede wszystkim. Można na przykład jedno z pomieszczeń zagospodarować tak, aby odbywały się w nim zamknięte imprezy, także rodzinne i tym samym poszerzyć grono gości o osoby, które normalnie raczej nie byłyby naszymi klientami.
Niezbędne będzie odpowiednie wyposażenie barowe: blat, szafki, półka barowa, oświetlenie, lodówka na napoje, kostkarka, ekspres do kawy, naczynia, hookery. Bar to w każdym lokalu specyficzne, mające szczególny klimat miejsce, warto zatem starannie zaplanować jego aranżację uwzględniając zarówno estetykę tego miejsca, jak i wygodę gości. Równie istotne jest zaplecze kuchenne, natomiast dobór poszczególnych sprzętów i akcesoriów powinien być rezultatem decyzji, jakiego rodzaju potrawy chcemy w naszym lokalu serwować. Z pewnością nie obejdzie się bez lodówki, mikrofalówki, garnków, naczyń, ewentualnie może być potrzebna frytkownica czy opiekacz.
Trudno wyobrazić sobie pub bez sprzętu RTV – dużego telewizora i sprzętu muzycznego (np. firmy: http://www.ledprofi.pl/manufacturer/pioneer). Dużą wagę właściciele popularnych lokali przywiązują do odpowiedniego oświetlenia lokalu w postaci na przykład kul czy kratownic, lamp stroboskopowych i innych tego typu urządzeń. Jeśli chodzi o elektronikę, wielu właścicieli uważa za niezbędne zamontowanie monitoringu. Nie można wreszcie zapomnieć o mniej reprezentacyjnych, ale nie mniej ważnych pomieszczeniach, jak szatnia i toaleta oraz o bardzo istotnym dla bezpieczeństwa personelu i gości sprzęcie przeciwpożarowym.
Wasze komentarze (0):