Otwórz z nami „Sezon na naleśnika”!
W czerwcu lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”!
Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Krzaki aż uginają się od soczystych, dojrzałych truskawek, jagód i malin. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w pysznych połączeniach z idealnie wysmażonymi naleśnikami.
Naleśnik jest prostym i lubianym daniem dla bliskich, które uciszy grymasy i zaspokoi apetyt nawet największych łakomczuchów. Jego przygotowanie nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni, może też angażować dzieci i być kreatywną zabawą dla całej rodziny. Podstawowe ciasto można ukręcić z kilku prostych składników i wypełnić na dziesiątki smakowitych sposobów. Damian Kordas, zwycięzca IV edycji programu MasterChef, zainspirowany bogactwem sezonowych warzyw i owoców, razem z Tefal otwiera „Sezon na naleśnika". Z tej okazji dzieli się z nami specjalnie przygotowanymi przepisami, które lubi najbardziej. Spróbuj - tak smakuje lato!
Naleśniki ze szparagami z boczkiem i czosnkowym aioli
Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 6 Poziom trudności: łatwe
NALEŚNIKI:
2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
3 JAJKA
2 SZKLANKI MLEKA
SZCZYPTA SOLI
1 ŁYŻKA OLEJU RZEPAKOWEGO
MASŁO KLAROWANE DO SMAŻENIA
NADZIENIE:
10 SZPARAGÓW
150 G BOCZKU WĘDZONEGO
50 G ZIELONYCH OLIWEK
NATKA PIETRUSZKI
100 ML MAJONEZU
3 ZĄBKI CZOSNKU
PIEPRZ
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy ciasto na naleśniki: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki.
2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
3. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący oraz wytopi się z niego tłuszcz. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz oliwki i smażymy przez około 3-4 minuty.
4. Blendujemy majonez z czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę.
5. Naleśnika smarujemy sosem aioli, a następnie kładziemy na niego przygotowane szparagi z boczkiem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Czekoladowe naleśniki z musem z czerwonej fasoli i truskawkami
Czas przygotowania: 30 MIN Liczba porcji: 6 Poziom trudności: łatwe
NALEŚNIKI:
2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
3 JAJKA
2,5 SZKLANKI MLEKA
SZCZYPTA SOLI
2 ŁYŻKI CUKRU
1 ŁYŻKA OLEJU RZEPAKOWEGO
3 ŁYŻKI KAKAO
MASŁO KLAROWANE DO SMAŻENIA
NADZIENIE:
2 PUSZKI CZERWONEJ FASOLI
4 ŁYŻKI SYROPU KLONOWEGO
GARŚĆ POSIEKANEJ MIĘTY
TRUSKAWKI
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe: roztrzepujemy jajka na jednolitą masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aby nie pozostały grudki.
2. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości masła klarowanego.
3. Blendujemy fasolę razem z syropem klonowym na jednolitą masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę.
4. Rozsmarowujemy pastę z czerwonej fasoli i dodajemy sezonowe owoce np. truskawki i maliny. Naleśnika składamy na pół, a następnie ponownie na pół.
Na słodko czy na słono, z Tefal możesz smażyć idealne naleśniki na okrągło!
Przekonaj się, że pierwszy naleśnik może być perfekcyjny tak jak wszystkie kolejne. Dzięki patelni Tefal Talent Pro zachwycisz bliskich doskonałymi naleśnikami i będziesz zawsze gotowy, aby wysmażyć coś pysznego. Unikatowy wskaźnik Thermo-Spot® wskaże idealną temperaturę do rozpoczęcia smażenia, przez co każda przygotowywana potrawa będzie smakowała i wyglądała rewelacyjnie przy zachowaniu maksimum składników odżywczych. Smażąc naleśniki, dzięki wzmocnionej tytanem nieprzywierającej powłoce patelni, z łatwością rozprowadzisz ciasto po dnie nawet bez dodatku tłuszczu. Zachowają one optymalną konsystencję, nie będą się przypalać ani przywierać. Gruby spód indukcyjny patelni gwarantuje odporność i równomierną dystrybucję ciepła, więc możesz smażyć do woli przez wiele lat!
Twórz własne naleśnikowe arcydzieła i zostań mistrzem naleśników!
Porada od Tefal
Jeżeli patelnia jest zimna, widoczny jest na niej wzór Thermo-Spot®. Możesz wlać odrobinę oleju na patelnię. Odczekaj aż wskaźnik zyska wyraźny jednolicie czerwony kolor. Patelnia jest już doskonale rozgrzana i gotowa do użycia.
Kontakt dla mediów:
Julia Adamczyk
Questia. Communications Management Consultants
e-mail: jadamczyk@questiapr.pl
tel. 535 222 014