Patelnia do zadań specjalnych
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez patelni. Okazuje się ona niezbędna nawet przy przygotowywaniu najprostszych posiłków. Dlatego coraz częściej mamy na wyposażeniu nie jedną, a kilka patelni, które przeznaczone są do różnego rodzaju potraw.
Przeznaczenie patelni
Jeszcze do niedawna w większości naszych domów na wyposażeniu była tylko jedna patelnia, która była wykorzystywana do wszystkiego i użytkowana aż do całkowitego zdarcia. Wiązało się to również z tym, iż w zasadzie nie mieliśmy zbyt dużego wyboru. Obecnie producenci oferują nam różnego rodzaju patelnie, które różnią się nie tylko materiałem, z którego zostały wykonane, ale również przeznaczeniem. Klasyczna, okrągła patelnia jest najbardziej uniwersalna. Ma dosyć niskie ścianki i płaskie dno, zatem nadaje się do większości potraw. Wystarczy tylko dostosować jej wielkość do naszych potrzeb. Jeżeli mamy dużą rodzinę lub często gotujemy dla większej grupy znajomych, to zapewne docenimy właściwości głębokiej patelni. Jest ona zmodyfikowaną wersją patelni okrągłej – ma wyższe ścianki, dzięki czemu z łatwością usmażymy lub poddusimy dużą liczbę produktów. Najbardziej charakterystyczną patelnią głęboką jest wok, który wykorzystujemy przede wszystkim do smażenia potraw chińskich oraz warzyw. Coraz chętniej kupujemy patelnie grillowe, dzięki którym otrzymujemy potrawy, które smakują dokładnie tak, jakby były przyrządzone na grillu w ogrodzie. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni chętnie sięgają po innowacyjne rozwiązania, które ułatwiają gotowanie i sprawiają, że jest on jeszcze przyjemniejsze. Możemy zaopatrzyć się zatem w patelnie przeznaczone wyłącznie do robienia naleśników, jajek (z wyprofilowanymi otworami), ryb czy racuchów.
Komfort smażenia zależy od materiału
Wybierając patelnię zwracamy uwagę nie tylko na jej przeznaczenie, ale również materiał, z którego została wykonana. Nasze babcie w kuchni wykorzystywały wyłącznie patelnie żeliwne, które do tej pory nie tracą popularności. Na ich korzyść przemawia fakt ich uniwersalności oraz długie utrzymywanie ciepła. Chętnie sięgają po nie osoby z anemią i chorobami serca, bowiem w trakcie smażenia z patelni żeliwnej wydzielają się zdrowe związki żelaza. Dużą trwałością cechują się patelnie stalowe, dlatego warto w nie zainwestować. Wykonane są one ze stali nierdzewnej, zatem naprawdę bardzo trudno je zniszczyć. Powłoka jest odporna na zarysowania, więc bez oporów możemy mieszać składniki nawet metalowymi sztućcami. Patelnie ceramiczne idealnie nadają się do smażenia ryb i warzyw, jednak przy innych potrawach możemy mieć problem z przywieraniem. Z tego względu potrawy przygotowywane na patelni tego typu powinny być smażone wyłącznie na oleju.
Więcej na temat niezbędnych przedmiotów w kuchni znajdziemy tutaj.
Nadesłał:
monrou
|
Wasze komentarze (1):
-
makak_88 , 2016-07-18 15:31:00
Moja patelnia do zadań specjalnych to patelnia grillowych NATUR z firmy Gerlach. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni grillowych, ale właśnie ta wypadła najlepiej w "badaniu rynku" jakie przeprowadziłam przed zakupem. Ładnie się prezentuje i jest funkcjonalna, a potrawy na niej przyrządzane smakują dokładnie tak jakbym przed chwilką zdjęła je z ogrodowego grilla!