Pesto alla Genovese Develey


Pesto alla Genovese Develey
2012-06-13
Włoskie lato na talerzu smakuje słońcem, dojrzałymi pomidorami i złocistą oliwą z oliwek. Wysmakowane włoskie potrawy pełne są najlepszej jakości ziół i dojrzewających wędlin, a włoskie Mammy najchętniej serwują swoim gościom pyszne makarony z dodatkiem parmezanu.

Niekwestionowanym królem włoskiej kuchni pozostaje jednak Pesto, które ze względu na wyjątkowy smak, Włosi dodają
do niezliczonej ilości potraw m.in. do chleba, makaronów, sałaty i sera. Jak sprawić,
by polskie lato chociaż odrobinę przypominało to włoskie? Odpowiedź jest jedna – skosztować wyjątkowego Pesto alla Genovese od Develey.

Pesto alla Genovese to aromatyczny zielony sos pochodzący z włoskiej Genui. Do jego przygotowania Włosi wykorzystują najlepszej jakości listki bazylii, złocistą oliwę z oliwek, parmezan, orzeszki piniowe i sól. Co kraj, to obyczaj, więc do tego zestawu, Sycylijczycy dodają jeszcze suszone w słońcu pomidory i zamiast standardowego Pesto alla Genovese otrzymują własną, niemniej smaczną wersję czerwonego Pesto alla Siciliana.

Włosi opracowali już pełny alfabet potraw przygotowywanych na bazie pesto,
a w międzyczasie ten aromatyczny sos podbija podniebienia smakoszy na całym świecie. Najczęściej stosowane jest ono do różnego rodzaju past, sosów, sałatek i przekąsek,
ale regionalne kuchnie zaadaptowały je także do swoich tradycyjnych potraw. Dla przykładu, Australijczykom komponuje się ono nawet ze stekiem z krokodyla i mango! W polskiej kuchni możemy dodawać je do kopytek, lekkich sałatek, czy chociażby gotowanych, młodych ziemniaków.

Tego lata, Develey, producent uwielbianych przez smakoszy musztard i sosów, zabiera nas w kulinarną podróż na Półwysep Apeniński dzięki wyjątkowemu Pesto alla Genovese.

W małym praktycznym, 190g, słoiczku producentowi udało się zamknąć prawdziwy smak Italii. Przygotowując ciekawe urozmaicenie tradycyjnego obiadu musimy pamiętać, że pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.

Na sklepowych półkach produkt kosztuje ok. 7 zł.

Cukinia ze śmietankowym pesto

Składniki:
Pesto alla Genovese Develey
Cukinia
Cebula dymka
Śmietanka 18%
Czosnek
Oliwa z oliwek Olivana

Drobno pokrój dymkę i wrzuć na rozgrzaną wcześniej oliwę. Dla smaku, dodaj 1 ząbek czosnku i chwilę smaż. Następnie pokrój cukinię w talarki, dodaj do mieszanki i gotuj w zależności od pożądanego stopnia chrupkości od 5 do 10 minut. Dodaj ok. 2 łyżki pesto, wymieszaj i odczekaj parę minut. Następnie dodaj parę łyżek śmietanki i wymieszaj tak, by powstał jednolity sos. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze parę minut, doprawiając do smaku. Tak przygotowaną cukinię z pesto polecamy serwować z kuskusem, makaronem, ryżem lub pieczywem.

Buon appetito!

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl