PIECZYWO ŚWIEŻE CZY MROŻONE – POZNAJ RÓŻNICE NIM WYBIERZESZ
Zdrowy styl życia stał się obecnie tematem numerem jeden. Ludzie coraz bardziej zwracają uwagę na to co jedzą. Dbają, aby kupowane przez nich produkty były zdrowe i dostarczały jak najwięcej składników odżywczych. Co więcej, coraz modniejsze staje się jedzenie naturalnej, nieprzetworzonej żywności bez konserwantów. Czy w XXI wieku możliwe jest znalezienie naturalnych produktów? Czy pieczywo wypiekane w sklepach jest na pewno zdrowe i świeże?
Wokół chleba narosło wiele mitów - że jest tuczący, niezdrowy, a także pełen konserwantów. Współcześnie coraz więcej sklepów prześciga się w oferowaniu „naturalnego, jeszcze świeżego pieczywa prosto z pieca", okraszając je zdjęciami rumianych bułeczek i chlebów. Dietetycy i lekarze obalili już informacje na temat rzekomych złych wpływów chleba na figurę oraz zdrowie. A co ze świeżością i jakością pieczywa oferowanego przez popularne dyskonty?
NA PEWNO ŚWIEŻE?
W wielu dyskontach w Polsce został wprowadzony wypiek chleba na miejscu. Na półkach mnożą się etykiety reklamujące świeżość oferowanego pieczywa, a w piecach rumienią się bułeczki i inne wyroby. Wygląda smakowicie? I niestety często tylko wygląda, bo zdarza się, że jest to mrożona masa, która leży tygodniami w magazynie, a następnie jest rozmrażana i pieczona. Co więcej, takie pieczywo może zawierać konserwanty, takie jak propionian wapnia, czyli E-282 czy konserwujący sorbinian potasu - E-202. Oba mogą wywoływać reakcje alergiczne u kupujących. Takie pieczywo nie tylko nie dostarcza właściwości odżywczych, ale wręcz szkodzi. Problem jest na tyle istotny, że od 2007 roku Ministerstwo Zdrowia każe oznaczać pieczywo przygotowane z mrożonej masy.
PRAWDZIWY CHLEB WYPIEKANY NA MIEJSCU W SKLEPACH
Nieco inne podejście, jeśli chodzi o wypiek pieczywa na miejscu, od tego preferowanego w wielkich dyskontach mają właściciele kameralnych, lokalnych sieci piekarni: - Zdrowie jest najważniejsze. Zależy nam na jakości naszych produktów i zdrowiu klientów, dlatego nie możemy sobie pozwolić na praktyki stosowane w niektórych wielkich sieciach handlowych. To jest główna myśl przewodnia naszych działań i wszystkich wprowadzanych przez nas innowacji. Staramy się walczyć z mitem pieczywa, które jest pełen spulchniaczy i konserwantów. Uważam, że Klient zasługuje na wysoką jakość produktu, za który płaci. Dlatego podjęliśmy się wypieku pieczywa na miejscu, w naszych sklepach - mówi Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb. Miłośników naturalnego pieczywa na pewno ucieszy fakt, że wreszcie będzie można kupić pieczywo rzeczywiście wypiekane na miejscu, w dodatku na zakwasie, bez dodatku konserwantów i spulchniaczy. W ofercie znajdzie się wiele chlebów, m.in. chleb żytni razowy z dodatkiem drożdży czy z mąki pełnoziarnistej i ziaren dyni, z dodatkiem słonecznika i sezamu. W stałym asortymencie Piekarni znajdują się także wypiekane codziennie bułki. Coś dla siebie znajdą także wielbiciele słodkości, gdyż w ofercie znajdzie się szeroka gama drożdżówek, które każdy Klient może samodzielnie zaprojektować i wedle swojego uznania dodać nadzienie serowe, owoce lub lukier. Dodatkowo każda drożdżówka jest wypiekana z surowego ciasta, a to poddane jest wielogodzinnej fermentacji, co sprawia, że wypieki z niego są niezwykle aromatyczne, chrupiące i długo świeże.
Nadesłał:
Naruszew
|