Pierogi ze szpinakiem z sosem rozmarynowym oraz smażonym czosnkiem


Pierogi ze szpinakiem z sosem rozmarynowym oraz smażonym czosnkiem
2012-05-15
Wszystkim, którzy cenią sobie różnorodność w kuchni, a nie mają czasu na wymyślanie fantazyjnych potraw, proponujemy szybkie i niezwykle efektowne danie - pierogi ze szpinakiem z sosem rozmarynowym oraz smażonym czosnkiem.

Szpinak – nielubiany przez dzieci, w świecie dorosłych ceniony jest za oryginalny smak oraz liczne wartości odżywcze. Niestety wiele osób, zrażonych do niego w okresie dzieciństwa nie może wręcz patrzeć na to pełne żelaza i witamin zdrowe warzywo. Szpinak odpowiednio przyrządzony jest naprawdę smaczny i może być głównym składnikiem wielu przepysznych dań. Można zapiekać go z makaronem w postaci lasagne, nadziewać nim mięsa, a nawet stosować jako dodatek do kanapek. Ze szpinaku często przygotowuje się również sałatki oraz przekąski. Do najpopularniejszych dań obiadowych ze szpinakiem należą zupy. Coraz  chętniej sięgamy też po pierogi, choć farsz ze szpinaku wciąż jeszcze przegrywa z tradycyjnymi farszami. Pierogi to danie niezwykle uniwersalne, są lubiane przez dzieci, niezastąpione w codziennym menu studentów i niejednokrotnie „ratują” też obiad po późnym powrocie z pracy. Choć najczęściej wybieramy ich tradycyjne odmiany (ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami), warto również sięgnąć po ten nieco inny, mniej tradycyjny rodzaj – ze szpinakiem. W kilka chwil możemy bowiem przygotować potrawę, która zmieni nasz pogląd na pierogi.  To danie - to pierogi ze szpinakiem z sosem rozmarynowym oraz smażonym czosnkiem, proponowane przez Jawo - producenta ręcznie robionych pierogów.  W ich składzie znajdziemy delikatny i puszysty serek twarogowy, który w połączeniu ze świeżym szpinakiem oraz aromatycznymi przyprawami tworzy subtelną i harmonijną całość. Polane sosem z rozmarynu i podane ze smażonym czosnkiem tworzą wyjątkowo oryginalne i eleganckie danie.

 

Oto przepis:

Do przygotowania sosu potrzebować będziemy:

 

- 250 ml śmietany 30%

- 15 ml oliwy z oliwek

- 50 ml białego wina

-  ½ doniczki świeżego rozmarynu

- 4 ząbki czosnku

- sól, biały pieprz do smaku

 

Podczas gotowania pierogów, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możemy zająć się przygotowaniem sosu. Na początku obieramy czosnek, który pokrojony w plasterki delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek, uważając, aby się zbytnio nie zarumienił. Następnie dodajemy śmietanę oraz białe wino, po zagotowaniu zmniejszamy płomień i pozwalamy na odparowanie ok. ¼ sosu. Dzięki temu zgęstnieje i będzie bardziej aromatyczny. Pod koniec gotowania dodajemy listki rozmarynu i całość doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowane właśnie pierogi, przybierając talerz kilkoma listkami rozmarynu.

 

Więcej przepisów na stronie www.jawo.pl

 

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl