Pierwsza pomoc w kuchni
Przyjaciele postanowili spontanicznie zorganizować imprezę akurat pod Twoim dachem? Teściowa u bram? Nie przejmuj się – nie wszystko stracone.
Przyjaciele postanowili spontanicznie zorganizować imprezę akurat pod Twoim dachem? Dawno niewidziani krewni przejeżdżali niedaleko i uznali, że warto Cię uszczęśliwić swoją obecnością? Teściowa u bram? Nie da się ukryć – takie sytuacje są stresujące, zwłaszcza, jeśli tak się składa, że lodówka jest (prawie) pusta, a na kolację miał być popcorn przy kolejnym odcinku ulubionego serialu…
W takich chwilach przygotuj pyszne dipy według poniższych przepisów. Wystarczy, że zaserwujesz je z chipsami, marchewką, świeżym ogórkiem, serem, czy co tam jeszcze masz w lodówce. Niespodziewani goście na pewno docenią ich doskonały smak.
Aksamitny dip guacamole z TABASCO®
Składniki:
- 2 dojrzałe avocado, obrane i zgniecione
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki pokrojonego pomidora
- 2 łyżki sosu TABASCO® Brand Original Red Sauce
- 2 łyżki posiekanej kolendry (opcjonalnie)
- chipsy nachos
Sposób przygotowania: wymieszać wszystkie składniki w średniej misce. Można dodać kolendrę. Najlepiej serwować z chipsami nachos lub chipsami.
Klasyczny dip winegret
Składniki:
1 mała cebulka szalotka
2 łyżki stołowe średnio ostrej musztardy
4-5 łyżek stołowych octu z białego wina
100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
2-3 łyżki stołowe łagodnego sosu sojowego Kikkoman
Sposób przygotowania:
Obrać szalotkę i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać musztardę, ocet, olej, łagodny sos sojowy i zioła. Dodać szalotkę i zamieszać. Klasyczny sos winegret to doskonały dodatek do sałat zielonych, sałatek z pomidorów i ogórków.
Ostry dip BLT (Bacon Leek Tomatoes)
Składniki:
1 szklanka majonezu
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki pokrojonych drobno pomidorów
1/3 szklanki kawałków boczku
- 1 łyżka sosu TABASCO® Brand Original Red Sauce
Sposób przygotowania:
W średniej miseczce wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Ozdobić na wierzchu porwanymi na kawałki liśćmi sałaty. Można serwować z krakersami, chipsami lub warzywami.
Dip jabłkowo-imbirowy Czatni z sosem sojowym Kikkoman
Składniki:
- papryczki Jalapeno (według uznania)
- pół pęczka kolendry lub bazylii
- 2 słodkie i kwaśne jabłka
- 30g świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżki cukru
- sok jabłkowy
- 6 łyżek świeżo ważonego sosu sojowego Kikkoman
Sposób przygotowania:
Ostrożnie posiekać papryczki (dla mniej ostrego smaku usunąć gniazda nasienne). Umyć, a następnie drobno posiekać kolendrę lub bazylię. Obrać jabłko oraz imbir i pokroić na około 0,5 centymetrowe kawałki. Skarmelizować cukier na patelni, dodać małą ilość soku jabłkowego. Dodać papryczki, sos sojowy, imbir oraz połowę jabłka pokrojonego w kostki i zostawić na wolnym ogniu na ok. 10 minut. Kiedy karmelizowany cukier rozpuści się całkowicie, wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać kawałki jabłka, ponownie zagotować i dodać cukru do smaku. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z kolendrą lub bazylią.
Nadesłał:
DownStreet
|