Pierwsze miodobranie na dachu VIVO! Piła i słodki konkurs
Pierwsze miodobranie na dachu VIVO! Piła.
Za nami pierwsze w historii pilskiego centrum handlowego miodobranie. Z początkiem maja na dachu obiektu zamieszkało ponad 150 tys. miododajnych pszczół, które dzięki bliskości bulwarów Châtellerault nad Gwdą mają doskonałe warunki do życia i produkcji miodu. Dzięki ich pracy już po dwóch miesiącach można było zebrać imponującą ilość miodu. Słoiczki pierwszego w historii centrum handlowego VIVO! Miodzio można było zdobyć podczas wyjątkowo słodkiego konkursu.
Kiedy w maju 2020 roku na dachu VIVO! otwarto pasiekę pszczelarze byli pewni, że kwestią czasu jest szybka aklimatyzacja owadów w nowym miejscu. Z racji położenia centrum handlowego przy zielonych terenach, na których występuje różnorodna roślinność, 150 tys. pszczół dostało wymarzoną przestrzeń do rozwoju. Dlatego zgodnie z planem, pod koniec lipca, odbyło się pierwsze w historii pasieki VIVO! miodobranie, w trakcie którego zebrano ponad 80 kilogramów pierwszego miodu. Przed przystąpieniem do miodobrania pszczelarze sprawdzili, czy owady zakończyły swoją pracę - w trakcie procesu ramki powinny być co najmniej w połowie zasklepieniu woskiem. Co ciekawe, w tym sezonie warunki pogodowe były na tyle trudne, że niektóre z roślin miododajnych nie miały nektaru. Przełożyło się to na smak i rodzaj miodu, który w tym zebraniu wymyka się wszelkim ramom gatunkowym.
- Z tego, co obserwujemy, na dachu VIVO! Piła pszczółki czują się świetnie. Są w bardzo dobrej kondycji z duża ilością czerwiu - "przyszłe pokolenia" o tej porze roku są bardzo istotne, ponieważ zapewniają prawidłowe zazimowanie rodzin. Ilość pszczół ciągle się zmienia - od wiosny rodzina składa się z około 15 000 - 20 000 osobników i rośnie wraz z rozwojem do 50 000 -70 000, a w okresie późnego lata znowu spada - mówi opiekun pasieki Henryk Rolbiecki.
Dojrzały miód, taki jak ten zebrany z pasieki VIVO! Piła, posiada wiele enzymów pszczelich i olejków eterycznych, co znacząco wpływa na jego smak. Miód przez co najmniej 3 lata nie traci swoich wyjątkowych wartości zdrowotnych i odżywczych!.
- Nasze ule wpisały się w tkankę miejską i wzbogaciły lokalny ekosystem. Razem z pszczelarzami dokładamy wszelkich starań, żeby pszczoły czuły się u nas bardzo dobrze. Fachowa wiedza opiekunów pozwoliła stworzyć bezpieczną przestrzeń dla owadów, a te odwdzięczyły się nam pokaźną ilością miodu, który będzie można wygrać w konkursie - mówi Magdalena Drzewiecka, Center Manager VIVO! Piła.
Pierwszą szansą na zdobycie słoiczków VIVO! Miodzio był konkurs internetowy, ogłoszony na fanpage VIVO! Piła - słodki upominek trafił do 10 osób, które najtrafniej oszacowały wagę zebranego miodu.
Nadesłał:
Open Media
|