Pikantny romans w kuchni - Pizza z TABASCO®
Marzysz o dalekich podróżach i poznawaniu nowych, zaskakujących połączeń smakowych? Chciałbyś przenieść się do kraju oliwek, wina, toskańskiego słońca? A może marzy Ci się szaleńczy galop na rumaku, pośród amerykańskich prerii, jak prawdziwy kowboj? Nie musisz iść na kompromis!
Twoja kuchnia jest idealnym miejscem na kulinarne wojaże i eksperymenty. Oryginalny sos TABASCO® idealnie nadaje się do łączenia pikanterii amerykańskiej kuchni z tradycyjną włoską pizzą. Takie zestawienie może przynieść nieoczekiwanie smaczne rezultaty!
Margerita, capriciosa, pepperoni, hawajska... Choć rodzajów pizzy jest nieskończenie wiele, mamy czasem ochotę na małe urozmaicenie naszych ulubionych smaków. Świetnym sposobem na podkreślenie aromatu pizzy i nadanie jej zupełnie nowego wymiaru jest oryginalny sos TABASCO®. Ta pochodząca z USA przyprawa, do dziś produkowana jest według starej, oryginalnej receptury na Avery Island w stanie Luizjana. Jej wyjątkowy smak uzyskuje się z trzech składników: ostrej, czerwonej papryki TABASCO®, soli i naturalnie destylowanego octu. Dzięki swojej ostrości sos jest bardzo ceniony przez smakoszy i mistrzów sztuki kulinarnej na całym świecie. Spróbuj więc dodać tego legendarnego sosu do swojej ulubionej pizzy, aby jej smak stał się jeszcze bardziej wyrazisty. Nawet najprostsze ciasto z mozzarellą stanie się kulinarną przygodą.
Bez względu na to, czy zaprosiłaś znajomych na kolację, szukasz szybkiej przekąski na filmowy wieczór, czy wybierasz się na piknik za miasto, pizza z odrobiną TABASCO® będzie idealnym daniem. Sos możesz dodać do składników jeszcze przed pieczeniem lub doprawić nim już gotową pizzę. W zależności od upodobań może być bardziej lub mniej ostra - w obu przypadkach będzie smakowała wybornie.
Dorzuć TABASCO® do piknikowego kosza lub postaw go nas stole, a Twoja potrawa stanie się prawdziwym majstersztykiem. Oryginalny sos TABASCO® nie zdominuje smaku potrawy, lecz wzbogaci go i dodatkowo podkreśli.
Poniżej sprawdzony, szybki przepis na amerykańsko-włoską pizzę, która rozpali wyobraźnię i podniebienia.
Ostra pizza z kiełbasą
Składniki:
Gotowy spód do pizzy
1 łyżeczka sosu TABASCO®
25 dag posiekanej kiełbasy
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
1 słoik gotowego sosu do pizzy
1 szklanka startego sera mozzarella
2 szklanki zielonej, czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej w plastry
Przygotowanie:
Kiełbasę podsmaż na patelni, aż zarumieni się ze wszystkich stron, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełóż ją do miski za pomocą łyżki cedzakowej. Do sosu pozostałego na patelni dodaj paprykę i smaż ją na średnim ogniu, aż zmięknie. Podsmażoną paprykę, kiełbasę, oliwki, sos do pizzy i sos TABASCO® wymieszaj
w misce. Rozprowadź mieszaninę na przygotowanym spodzie do pizzy i posyp mozzarellą. Piecz ok. 10 -12 minut, aż krawędzie będą rumiane, a ser się rozpuści.
Nadesłał:
milena.zielinska@walk.pl
|