Piknik ze smakiem


Piknik ze smakiem
2012-06-13
Latem, przy pięknej pogodzie, chętnie przenosimy serce kuchni na łono przyrody, zapraszamy przyjaciół i wspólnie korzystamy z rozpieszczającej nas aury. Nie kroczmy jednak wytartymi ścieżkami sezonu grillowego i dodajmy takim spotkaniom odrobinę delikatnego, piknikowego charakteru.

Piknik w dobrym stylu i smaku,
to wyjątkowe akcesoria i proste potrawy, w swobodnym i zdrowym wariancie
np. z dodatkiem sosu sojowego Kikkoman.

Nie ma nic przyjemniejszego, niż przycupnięcie na rogu kocyka i delektowanie się chwilą i piknikowymi delikatesami. Co więcej, nigdy też nie czerpiemy tyle radości z jedzenia, jak wtedy gdy mamy możliwość dzielenia go z innymi. Dlatego też bardzo popularny na zachodzie koncept piknikowego spotkania na trawie zdobywa serca i podniebienia naszych rodaków. Francuzi zajmowali się piknikowaniem już w 1694 roku, kiedy to po raz pierwszy pojawia się zwrot repas a piquenique, który oznaczał składkowe przyjęcie dla socjety. Dopiero Anglicy przenieśli piknik na łono natury, ubierając go w wiklinowe kosze pełne frykasów. Wraz ze wrostem popularności tego typu spotkań, wracamy do ich pierwotnej estetyki – z sezonu na sezon coraz modniejsze stają się stylizowane wiklinowe kosze, ozdobna zastawa, a grillowy standard – piwo, wypierany jest przez schłodzone wino lub lekki szampan.

Z czym je się piknik?

Piknikowo to znaczy przede wszystkim lekko, zdrowo, smacznie i kolorowo. Inspirującymi propozycjami na piknikowe danie główne są różnego rodzaju mięsa w nowych odsłonach,
np. z wykorzystaniem sosu sojowego Kikkoman lub marynaty Teriyaki. Już tego pierwszego nada potrawom pełnego, wyrazistego smaku i co ciekawe, z powodzeniem zastąpi sól,
której w naszej rodzimej kuchni nadużywamy w znacznym stopniu. Długotrwała fermentacja sosu sojowego Kikkoman pozwala na odpowiedni rozwój aromatów, a wykorzystanie tylko naturalnych składników sprawia, że jest on nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Marynata Teriyaki to z kolei element japońskiej techniki kulinarnej polegającej na nadawaniu potrawom błyszczącej otoczki i niepowtarzalnego słodkiego posmaku podczas smażenia
i grillowania. W samej Japonii najbardziej popularnymi „błyszczącymi” potrawami
są oczywiście ryby, ale kuchnie zachodu z powodzeniem zaadaptowały marynatę do różnego rodzaju mięs. Głównymi składnikami marynaty Teriyaki Kikkoman są naturalnie ważony sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz specjalnie dobrane przyprawy. Oba produkty nadadzą piknikowym smakołykom delikatnej nuty orientu i z pewnością podbiją serca i podniebienia wszystkich zaproszonych gości.

Jako piknikowe danie główne proponujemy Wam udka z piekarnika Teriyaki – można przygotować je wcześniej w domu, by skosztować ich później na łonie natury.

Udka z piekarnika Teriyaki

Składniki:

1kg udek kurczaka

marynata teriyaki Kikkoman

pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Umyj udka w ciepłej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym. Polej obficie marynatą teriyaki Kikkoman i przypraw pieprzem do smaku. Odstaw na pół godziny. Ułóż wcześniej marynowane udka w żaroodpornym naczyniu i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Piecz ok. 45 minut, aż udka zbrązowieją i uzyskają chrupiącą skórkę. 

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl