Pizza bianca z gruszką i kiełbasą z szynki
Pizza bianca tym różni się od tradycyjnej, że zamiast sosu pomidorowego jest podawana z sosem białym, przyrządzanym na bazie śmietany, mleka lub pesto. Ta typowo włoska potrawa to przestrzeń dla niezwykłych inspiracji kulinarnych. Madej Wróbel proponuje zaserwować pizzę w towarzystwie śmietanowego sosu, wyrazistej w smaku kiełbasy z szynki i kawałków jesiennej gruszki. Przyda się też odrobina borowików i wiórki mozzarelli. Po zapiekaniu w piekarniku, podajemy naszą pizzę z oliwą truflową, kozim serem, rukolą i pestkami dyni. I jest pięknie! I jest pysznie!
Pizza bianca z gruszką i kiełbasą z szynki to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”. Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.
PIZZA BIANCA Z GRUSZKĄ I KIEŁBASĄ SUCHĄ Z SZYNKI
Składniki na 4 porcje:
Kiełbasa sucha z szynki Madej Wróbel 200 g
Ciasto na pizzę 250 g × 4
Gruszka 2 sztuki
Śmietana kwaśna 18% 400 ml
Ser kozi dojrzewający 200 g
Mozzarella w wiórkach 300 g
Borowiki 200 g
Pestki dyni 80g
Kilka gałązek oregano
Rukola
Sól, pieprz
Oliwa truflowa
Pokrój kiełbasę w plastry, a plastry podziel na połówki.
Rozwałkuj ciasto do średnicy 30-35 cm, podsypując je mąką.
Przypraw śmietanę solą i pieprzem i rozsmaruj ją na cieście.
Dodaj wiórki mozzarelli, plastry borowików i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Rozłóż na samą górę plastry kiełbasy i posyp kozim serem oraz mozzarellą.
Włóż pizzę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut, a następnie podnieś temperaturę do 220°C i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Posyp gorącą pizzę uprażonymi pestkami dyni, kozim serem i rukolą i skrop oliwa truflową.
Napawaj się nieziemskim widokiem i apetycznym zapachem pizzy, a następnie ją zjedz.
https://www.youtube.com/watch?v=YGokr4rP1F8
Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw.