Pizza idealna w 5 krokach


Pizza idealna w 5 krokach
2019-05-24
Pizza właściwie zawsze jest dobra. Nie bez powodu to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Pochodzący z Włoch placek szybko zadomowił się w krajach na całym świecie. Dzisiaj zajadają się nim mieszkańcy Europy, obu Ameryk, Azji i Afryki, a nawet Australii.

Nie ma chyba nikogo, kto w szerokiej ofercie nie znalazłby czegoś, co przypadnie mu do gustu. Jest kilka metod, żeby własnoręcznie stworzyć doskonałą pizzę. Jak to zrobić? Podpowiadamy!



Krok pierwszy: mąka

Kluczem do stworzenia idealnego wypieku jest ciasto. To najważniejszy i jednocześnie najtrudniejszy etap przygotowywania tego wybornego dania. Choć cały proces wydaje się banalnie prosty, to wcale taki nie jest. Placek łatwo zepsuć przez dodanie zbyt dużej ilości drożdży czy nadmierne lub – przeciwnie – zbyt oszczędne wałkowanie. Na szczęście jest kilka trików i metod, które sprawią, że nawet domowy wypiek będzie mógł się równać z tym z włoskiej ristorante.

A do tego potrzebna będzie specjalna mąką typu 00. Charakteryzuje się bardzo drobnym zmieleniem, które ułatwia wyrastanie ciasta. Sprawdzi się również przy pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze, która jest wymagana dla pizzy. W jej składzie znajdziemy więcej białka niż w klasycznej tortowej, a to właśnie ono jest odpowiedzialne za puszystość. Dobra mąką to połowa sukcesu. Warto zainwestować w taką najlepszej jakości.



Krok drugi; oliwa

Pysznej pizzy nie ma bez oliwy dobrego gatunku. Tak błahy dodatek może skutecznie zepsuć wypracowany mozolnie smak. Tylko pozornie wszystkie oliwy są do siebie podobne. Do tworzenia placka z dodatkami najlepiej pasuje oliwa prosto ze słonecznej Italii – stolicy tego rarytasu. W razie problemów z dostępnością nada się też ta z Grecji lub Hiszpanii. Kluczem jest jednak to, by była to oliwa z oliwek extra vergine, tłoczona na zimno i z pierwszego tłoczenia, idealnie o niskim stopniu kwasowości. Wszystkie te cechy sprawią, że stanie się odporna na działanie ekstremalnie wysokiej temperatury, w której piecze się to danie.



Krok 3: ciasto

I tu powrót do ciasta. Kiedy już mamy dobrą mąkę, musimy jeszcze jej użyć. Nie wystarczy zamieszać wszystkie składniki i czekać na powalający efekt. Dobry placek musi być przygotowany na świeżych drożdżach. Na kilogram mąki wystarczy około 50 gramów. Ale to, co najważniejsze to wyrabianie ciasta. Ręczne, skrupulatne, niezbyt długie. Żeby ciasto wyrosło trzeba je odstawić – i tu kwestia sporna – w ciepłe lub zimne miejsce. Jeśli mamy dużo czasu, paczuszkę z materiałem na pizzę dobrze jest zapakować do lodówki. Nawet na dobę! Im dłużej drożdże będą pracować, tym mniejsza szansa na to, że staną się potem powodem niestrawności.



Krok 4: ser i pomidory

Z czym kojarzy się pizza? Z serem i pomidorami. To one – zaraz po cieście – są gwarantem najlepszego smaku, aromatu i wyglądu naszej potrawy. Im świeższe i im bardziej zbliżone do włoskich oryginałów, tym lepiej dla domowego wypieku. Sos można przygotować z pomidorów w puszce, idealnie jednak będzie stworzyć go na bazie świeżych pomidorów malinowych. Gotowanie z przyprawami sprawi, że staną się gęste i przepyszne. Ubogacą smak dania i sprawią, że nasz sos stanie się prawdziwym hitem.

Dobrej pizzy nie ma bez idealnego sera. To kolejny produkt, na którym nie warto oszczędzać. Delikatna, krucha i świeża mozzarella pozwoli naszemu wypiekowi rozkwitnąć. Wystarczy porwać ją na kawałki i rozrzucić na placku. Całość wkładamy do pieca i… gotowe!



Krok 5: jedzenie

Na tym etapie już czas na to, co najlepsze: jedzenie. Doskonała domowa potrawa istnieje – trzeba się jednak nad nią nieco pochylić. Jeśli nie mamy czasu i ochoty na dłuższe kuchenne przygody, możemy wybrać się do jednego z lokali. Pizzeria Dominium na warszawskiej Woli ma w swojej ofercie szeroki wybór przepysznych dań, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Pizza Warszawa Wola? Tylko z Dominium!

Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl