Pizza na każdą porę roku


2008-03-25
Chyba żadna z regionalnych potraw nie zrobiła tak wielkiej międzynarodowej kariery kulinarnej jak pizza. Nowością na rynku jest pizza la Cucina Italiana, która jak przystało na jej włoskie korzenie, ma oryginalny smak i jest znakomita na każdą okazję.

Mówi się o włoskim pochodzeniu pizzy, ale potrawę w rodzaju pizzy znali już starożytni Grecy, a nawet Babilończycy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Pomidory, a właściwie wykonany na ich bazie sos, zaczęły być nieodłączną częścią pizzy dopiero w XVII w. po ich sprowadzeniu do Europy.Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch - Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem.

Tamtejszy piekarz, niejaki Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita - do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.Co pomogło tej śródziemnomorskiej wiejskiej potrawie zrobić tak oszałamiająca karierę? Zapewne to, że jest naturalna, smaczna oraz szybka i łatwa w przygotowaniu. Doskonale można ją dopasować do wszelkich gustów kulinarnych. Istnieje właściwie nieograniczona ilość odmian pizzy z bardzo różnorodnymi dodatkami. Mogą to być pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, ketchup, majonez, a nawet słodkie owoce i sosy- w doborze dodatków ogranicza nas jedynie wyobraźnia i możliwości.Nowa pizza marki la Cucina Italiana to smakowity posiłek, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu nawet dla tych, którzy cierpią na brak czasu i mają niewielkie zdolności kulinarne. Pizza la Cucina Italiana, jest doskonała w smaku, ma naturalne dodatki i jest znakomita na każdą okazję i porę roku. Dostępna jest w trzech rodzajach: z pieczarkami -Funghi, z salami -Salame oraz z szynką i pieczarkami -Prosciutto, więc każdy znajdzie swój ulubiony smak. 

Produkt mrożony:

  • Pizza la Cucina Italiana
  • Rodzaje: Pizza z pieczarkami Funghi, Pizza z salami Salame, Pizza z szynką i pieczarkami Prosciutto
  • Cena: 5,49 zł
  • Waga: 350g

Nadesłał:

PR Solution

Wasze komentarze (4):

  • avatar
    Basia321 , 2023-06-07 09:40:21

    Jak z mojej strony mogę polecić Pizze z Rzeszowie. Z racji, że restauracje są dostępne cały rok, można z nich z powodzeniem skorzystać.
    Oto kilka moich ulubionych: zajepizza.pl

  • avatar
    elizabet , 2017-11-20 20:17:35

    A jeszcze fajniej jest zrobic samemu :) Ja np. lubię eksperymentować w kuchni i ostatnio zrobiłam pizze z kozim serem pleśniowym chavroux, salami i oliwkami. Jedliście już taką?

  • avatar
    bartekp , 2017-09-11 11:52:43

    Pizza to tak uniwersalne danie, że zawsze pasuje, czy latem czy zimą. A jeszcze lepszy jest fakt, że można sobie zamówić pizzę do domu i zjeść ze smakiem. Ja bardzo często zamawiam sobie Center Pizza Wrocław, bardzo smaczna, mogę spokojnie polecić. pizzaportal.pl

  • avatar
    panroman , 2017-03-04 11:35:50

    Ja bardzo lubię pizzę. Ostatnio natrafiłem na fajny lokal, w Katowicach niedaleko ul. Strażackiej. funpizza.pl ;) Można zajrzeć.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl