Pizza po arabsku!
Uwielbiasz kuchnię arabską? Jeśli tak, to może spróbuj przygotować pizzę z zatarem? Szczególnie, że w tym miesiącu świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Polecamy więc smakowity przepis Moniki Jabnouni, która wraz ze swoim mężem Tunezyjczykiem mieszka, pracuje i gotuje w Wielkiej Brytanii i wielokrotnie miała okazję zajadać się pysznymi manakish czyli plackami drożdzowymi z warstwą zataru. I stąd właśnie powstał pomysł, by zamiast tradycyjnej pizzy, zrobić to danie nieco inaczej. Wyszło bosko – polecam, a będziecie zaskoczeni!
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
0,3 litra ciepłej ale nie gorącej wody (dolewaj powoli) 1 łyżka margaryny lub masła
1 jajko
1 łyżeczki soli
25g drożdży (jeśli suche to 8-9g)
1,5 łyżeczki cukru
Zatar jest mieszanką przypraw, zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i tzw. zielone zioła (tymianek, majeranek, oregano). Pochodzi z krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu, Armenii. Jeśli nie masz gotowego zataru , który po prostu mieszasz z oliwą z oliwek na pastę, możesz go samodzielnie zrobić! Podstawowym składnikiem jest tymianek, do którego dodaj m.in. sezam, sumak, kumin, kolendra.
Wykonanie:
- połącz wszystkie składniki
- wyrób jednolite, sprężyste i lśniące ciasto bez grudek i widocznych składników
- nakryj ściereczką i odstaw w spokojne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 0,5 - 1 h. - ciasto podziel na 4 części
- z części uformuj okrągłe cienkie placki (lub nieco grubsze, jeśli tak wolisz)
- rozwałkuj je na papierze do pieczenia
- każdy placuszek posmaruj cieniutko pastą z zataru i oliwy
- posyp placki serem żółtym a następnie dodaj ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe i czarne oliwki (liczy się prostota)
- włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (250 st. C + termoobieg)
- piecz przez 8-10 minut ( czas zależy od grubości) do lekkiego zrumienienia brzegów.
Uwaga! Placki zbyt długo pozostawione w piekarniku staną się twarde i wysuszone, więc polecam zaglądać. W czasie pieczenia na placuszkach powstaną apetyczne bąble świadczące o wyrastaniu ciasta.
Smacznego!
Monika Jabnouni jest Polką, mieszkającą od kilku lat w Wielkiej Brytanii. Chce dzielić się swoim doświadczeniem i pokazywać wszystkimi, że BOGACTWO naprawdę jest na wyciągnięcie ręki – tylko trzeba umieć po nie sięgnąć! Monika Jabnouni jest autorką e-booka „3 nawyki szczęśliwych ludzi”, dostępnego pod linkiem” https://monikajabnouni.com/e-book/ oraz liderką społeczności kobiet, które zajmują się marketingiem sieciowym.
Nadesłał:
karinagrygielska@ramkapr.pl
|