Placki warzywne – nie tylko z ziemniaka!
Czy myśląc o plackach, przed oczami stają ci wyłącznie poczciwe placki ziemniaczane? Choć pyszne, ich przygotowanie potrafi być czasochłonne, a efekt – nieprzewidywalny.
Nawet, jeśli jesteś mistrzem lub mistrzynią patelni, warto abyś raz na jakiś czas dał ziemniakom odpocząć, a sam wypróbował nowe przepisy – zwłaszcza takie, które wymagają znacznie mniej pracy! Rozsmakuj się w warzywnych plackach z orientalną nutą. Każdy z przepisów sprawdzi się jako przekąska, a w odpowiednim towarzystwie – jako pełnowartościowe danie główne.
Oto trzy przepisy na warzywne placki, które z łatwością przyrządzisz w piekarniku lub na patelni. Jeśli chcesz, żeby placki z piekarnika były równie chrupiące jak te z patelni, popsikaj je olejem lub oliwą w sprayu lub ręcznie delikatnie natłuść placki przed pieczeniem. Podawaj je z domowym dipem z jogurtu greckiego i szczypiorku, albo – jeśli lubisz ostre przyprawy – z harissą, pikantną pastą z chilli, np. marki Jasmeen.
Placki marchewkowe z hummusem
Składniki:
· 5 średnich marchewek, startych lub poszatkowanych blenderem
· 1 szklanka hummusu marki Jasmeen
· 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
· ½ szklanki startego parmezanu
· 1 jajko
· ½ szklanki gęstego jogurtu greckiego
· posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Postaw patelnię na średnim ogniu.
Używając chochli, rozprowadź masę na rozgrzanej patelni - około 1/4 szklanki na jednego placka. Smaż ok. 5 minut po każdej stronie, lub do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj z domowym dipem z jogurtu greckiego z posiekanym szczypiorkiem.
Placki z ciecierzycy z dodatkiem tahini
Składniki:
· 260g ciecierzycy gotowanej marki Jasmeen
· 1 jajko
· 2 ząbki czosnku
· 3 czubate łyżki mąki (pszennej lub z ciecierzycy)
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta sody oczyszczonej
· 1 łyżeczka kminu rzymskiego
· 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
· 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
· 1 łyżka pasty tahini marki Jasmeen
· olej do smażenia
Przygotowanie:
Odcedź ciecierzycę, zostawiając na później kilka łyżek zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka - może przypominać masę na falafele. Dodaj do niej 2 łyżki (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta) odlanego uprzednio płynu, jajko, starty czosnek oraz suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy, łącznie z tahini. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj placki ok 1cm grubości i smaż z obu stron, aż będą miały złoty kolor i lekko urosną.
Pieczone placki ze szpinaku i kapusty
Składniki:
· 2 ½ szklanki szpinaku
· 2 szklanki białej kapusty
· 1 cebula
· ¼ szklanki świeżej pietruszki
· 1 jajko
· ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
· sól i pieprz do smaku
· olej
· harissa marki Jasmeen
Przygotowanie:
Ustaw piekarnik na 200 stopni. Drobno poszatkuj szpinak, kapustę, cebulę i natkę pietruszki. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Wymieszaj warzywa razem w dużej misce.
Dodaj rozbełtane jajko i mąkę. Dobrze wymieszaj widelcem i dopraw solą i pieprzem wg uznania.
Rozprowadź olej na blaszce do pieczenia. Jeśli nie masz oleju lub oliwy w sprayu, użyj nasączonego olejem ręcznika kuchennego, by delikatnie natłuścić całą blachę.
Dużą łyżką nakładaj masę na blachę, rozprowadzając ją tyłem łyżki.
Piecz 10 minut, aż będą miały złoty kolor. Następnie odwróć i piecz kolejnych 10 minut.
Delikatne placuszki podawaj z pikantną harissą, która nada daniu orientalnego charakteru.
Smacznego!
Nadesłał:
38PR
|