Płyta gazowa – szklana czy emaliowana?
Płyty gazowe cieszą stale rosnącą popularnością. Na rynku dostępnych jest ich wiele rodzajów – a wśród nich emaliowane lub ze szkła ceramicznego lub hartowanego. Przyszli użytkownicy stają więc przed niełatwym zadaniem, czyli rozważnym wyborem tej najlepszej i najtrwalszej. Jaką więc wybrać?
Wybór płyty gazowej musi być przemyślany, aby dostosować się do indywidualnych potrzeb i budżetu. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów płyt gazowych – stąd decyzja nie ogranicza się tylko do wyboru wśród modeli jedno-, dwu-, trzy- i czteropalnikowych, różnego rodzaju funkcji bezpieczeństwa czy możliwości wbudowania wyciągu, ale przede wszystkim materiału ich wykonania. Która płyta gazowa – szklana lub emaliowana – będzie najlepsza?
Płyty gazowe emaliowane
Jak wyjaśnia Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK, w przypadku płyt gazowych emaliowanych, stanowią one najpopularniejszą oraz najtańszą opcję na rynku. Są one dostępne najczęściej w kolorze białym lub kremowym. Niestety, płyty emaliowane nie są łatwe w czyszczeniu i użytkowaniu, głównie ze względu na umieszczenie palników w zagłębieniu:
- Taki sprzęt nie jest odporny także na uszkodzenia, stąd trzeba go szczególnie ostrożnie użytkować. Często w miejscu intensywniejszego czyszczenia lub uderzenia pojawiają się odpryski, które na stałe pogarszają estetykę produktu.
Emalia, z której wykonane są tego typu płyty gazowe, łatwo się brudzi, dlatego jej konserwacja wymaga specjalnych środków czyszczących i delikatnego traktowania. Może to być czasochłonne i męczące dla użytkownika. Co więcej, taki sprzęt jest bardziej podatny na uszkodzenia w przypadku użycia wysokich temperatur, co może prowadzić do przetarcia emalii i zwiększenia ryzyka uszkodzenia urządzenia.
Modele ceramiczne
Płyty gazowe szklane (ceramiczne) są zdecydowanie bardziej efektowne pod względem wyglądu niż płyty emaliowane dzięki ukryciu palników gazu pod szkłem.
- Swoim wyglądem przypominają płyty indukcyjne i sprawdzą się zarówno we wnętrzach tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Ten rodzaj urządzenia łączy w sobie niskie koszty użytkowania oraz elegancję i minimalizm – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Płyta szklana jest łatwiejsza w czyszczeniu przede wszystkim ze względu na gładką powierzchnię i brak jakichkolwiek wystających elementów. Klasyczne panele sterujące są w tym przypadku zastąpione intuicyjnym panelem dotykowym z możliwością natychmiastowego wyłączenia. Ponadto umieszczenie gazu pod powierzchnią płyty, a nie na niej sprawia, że wszelkie zanieczyszczenia i tłuszcz nie osadzają się na otaczających ją meblach i ścianach. Jest to istotne zarówno w przypadku otwartych kuchni, jak i tych mniejszych, zamkniętych pomieszczeń. Proste jest również utrzymanie w czystości osłony wylotu spalin. Zastosowana innowacyjna technologia pozwala na niezwykle łatwe zdjęcie osłony wylotu w celu wyczyszczenia płyty, jeśli przez przypadek rozsypie się na nią któryś z produktów spożywczych.
Płyta gazowa od sprawdzonego producenta
Wybór płyty gazowej jest indywidualną kwestią zależną od upodobań przyszłych użytkowników. Jednak biorąc pod uwagę jakość oraz trwałość danego produktu, znacznie lepszym wyborem może okazać się szklana płyta. Płyty szklane DYNACOOK to nowoczesne, atrakcyjne, a także niezwykle intuicyjne, długotrwałe i odporne na wszelkie działania rozwiązanie. Są one bardziej odporne na uszkodzenia i łatwiejsze w utrzymaniu czystości niż inne płyty gazowe, służąc komfortowemu i łatwemu gotowaniu.