Płytka bakteryjna a kamień nazębny – powstawanie
Regularne usuwanie kamienia nazębnego, będącego przyczyną chorób dziąseł, jest ważną częścią profilaktyki i higieny jamy ustanej.
O konieczności wykonania zabiegu decyduje lekarz stomatolog podczas rutynowej wizyty kontrolnej, oceniając poziom odkładającego się kamienia nazębnego – naddziąsłowego, jak i poddziąsłowego.
W okresie 4-12 godzin po szczotkowaniu zębów, na ich powierzchni zaczyna tworzyć się płytka nazębna będąca bezbarwnym złogiem bakterii. Jeśli gromadzona płytka nie jest usuwana, poprzez prawidłowe szczotkowanie, już po około 21 dniach tworzą się ośrodki mineralizacji, na bazie których powstaje kamień nazębny, ściśle i mocno przylegający do powierzchni zębów. Ponadto, złogi o szorstkiej powierzchni utrudniają usuwanie bakterii podczas codziennego czyszczenia zębów, co przyspiesza dalsze nagromadzanie się bakterii.
Zapobieganie powstawaniu kamienia nazębnego
Aby zapobiec powstawaniu płytki bakteryjnej a tym samym kamienia nazębnego, należy przestrzegać zasad higieny jamy ustnej, ponieważ dokładne czyszczenie zębów zapobiega gromadzeniu się płytki nazębnej. Dlatego należy:
- czyścić zęby co najmniej dwa razy dziennie po posiłku,
- stosować nici dentystyczne,
- używać pasty hamujące powstawanie kamienia (posiadające w składzie pirofosforan),
- nie podjadać słodyczy pomiędzy głównymi posiłkami.
Prawidłowe szczotkowanie zębów pozwala usunąć miękką płytkę nazębną, zapobiegając jej mineralizacji i twardnieniu. Co ważne, na pierwszej warstwie kamienia kolejne tworzą się coraz szybciej, ponieważ do jego szorstkiej powierzchni łatwo przylegają resztki pokarmu i płynów, które niestety coraz trudniej jest usunąć. Podatność na powstawanie płytki nazębnej i tworzenie się z niej kamienia nazębnego jest indywidualną cechą każdej osoby i zależy od wielu czynników, jak ilość soli mineralnych w ślinie a także od diety. Ponadto, szczególnie narażone na powstawanie przebarwień są osoby palące tytoń oraz pijące duże ilości kawy i mocnej herbaty, ze względu na zawartość w nich garbników roślinnych. Warto też pamiętać, że podatność na tworzenie się kamienia nazębnego zwiększa się z wiekiem – osoby starsze częściej muszą kontrolować poziom złogów nazębnych.
Usuwanie kamienia nazębnego
Powstały w miejsce płytki nazębnej kamień może usunąć tylko dentysta. Wykonywanie takiego zabiegu zalecane jest z reguły raz na rok, ale:
- u osób odpornych na powstawanie kamienia nazębnego może on być stosowany rzadziej,
- u osób z tendencją do powstawania kamienia nazębnego może być on wykonywany nawet co 3-6 miesięcy.
Jedną z metod usuwania kamienia nazębnego jest tzw. scaling, wykorzystujący fale ultradźwiękowe – stosowany jest zarówno w przypadku złogów naddziąsłowych, jak i poddziąsłowych. Za pomocą specjalnej końcówki scalera, emitowane drgania przenoszone są na powierzchnię zębów, co pozwala na rozkruszanie i odłączanie zalegającego na niej kamienia. Istnieje również możliwość usuwania kamienia ręcznie za pomocą specjalnych kiret lub metodą laserową. Często po usunięciu kamienia dodatkowo wykonywany jest zabieg piaskowania, który ma na celu oczyszczenie powierzchni zębów z przebarwień i osadów.
Dlaczego należy usuwać kamień nazębny?
Kamień nazębny jest miejscem gromadzenia się licznych bakterii, co jest bardzo niebezpieczne zwłaszcza w przypadku złogów poddziąsłowych. Zaleganie kamienia powoduje:
- demineralizację szkliwa i w konsekwencji próchnicę,
- zapalenie tkanek przyzębia (parodontozę) i w konsekwencji rozchwianie zębów,
- odsłonięcie korzeni zębów, nadwrażliwość zębów.
We współpracy: http://odent.pl/
Nadesłał:
blackppp
|