Polska w czołówce krajów najbardziej otyłych dzieci.
Instytuty badawcze alarmują – otyłość wśród dzieci na świecie przybiera już wymiar epidemii. Niestety Polska zajmuje niechlubne pierwsze miejsce pośród krajów o największej skali problemu pośród jedenastolatków. Rozwiązania od lat są proste i niezmienne – odpowiednia dieta stanowi klucz do sukcesu.
W Europejskim Regionie WHO nadwaga jest najpowszechniej występującym problemem zdrowotnym wieku dziecięcego. Obecnie około 20 proc. dzieci ma nadmierną masę ciała, a jedna trzecia z nich to dzieci otyłe. Komisja Europejska powołała specjalny program EPODE . Jego eksperci przewidują, że liczba dzieci z nadwagą i otyłością w Europie będzie wzrastać o ponad milion rocznie (z czego ponad 300 tys. dotknie otyłość). Podobnie niepokojących danych dostarcza Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), wg której aż 29 proc. polskich jedenastolatków ma nadwagę, co daje Polsce niechlubne pierwsze miejsce w tej kategorii wiekowej. WHO informuje, że dzieci w sposób szczególny są zagrożone otyłością.
Dieta, dieta i jeszcze raz dieta…
Dzieci w wieku szkolnym znajdują się w okresie wzrostu i dojrzewania, w którym wszelkie terapie odchudzające skierowane do osób dorosłych, nie są oczywiście wskazane. Jednak kluczem do zdrowia jest zmiana nieprawidłowej diety na pełnowartościową. Rada ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia opracowała zasady zdrowego żywienia w postaci Dziesięciorga Przykazań Zdrowotnych, które opisują najważniejsze składniki wartościowej diety. Ważne jest, aby zachowywać różnorodność diety. Podstawę codziennej diety powinny stanowić owoce i warzywa. Głównym źródłem energii powinny być pełnoziarniste produkty zbożowe. Tłuszcze zwierzęce należy zastępować roślinnymi. Nie wolno zapominać o rybach oraz nasionach roślin strączkowych, a tłuste mięso czerwone zastępować raczej drobiowym. Dobrze jest ograniczyć spożycie cukru oraz soli oraz codziennie wypijać około dwóch litrów wody. Bardzo ważne jest, aby codziennie spożywać przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka czy sery. Produkty te zajmują niezwykle ważną pozycję również
w rekomendowanej przez Instytut Żywności i Żywienia piramidzie żywienia. Jest to tym bardziej istotne w diecie dzieci, które są w okresie, w którym budują siłę swoich kości oraz zębów na całe życie, przy czym bezcenną rolę pełni łatwo przyswajalny wapń znajdujący się w tych produktach.
Wartość energetyczna mleka wynosi od 50 do 70 kcal/100ml i zależy od zawartości w nim tłuszczu (3,2% do 0,5%). Jest produktem stosunkowo niskokalorycznym a jednocześnie wysokobiałkowym. – mówi prof. Janina Piotrowska – Jastrzębska, kierownik Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz ekspert kampanii „Mam kota na punkcie mleka”. - Mleko nie zawiera tzw. „pustych kalorii”, więc nie zwiększa ryzyka nadwagi i otyłości, pozwala zachować szczupłą sylwetkę. Wykazuje wysoką gęstość żywieniową, to znaczy ma dużo składników odżywczych w stosunku do ilości dostarczanej energii.
…a także aktywność fizyczna
Polska zajęła 34. miejsce w rankingu trzynastolatków, które uprawiają sporty. Ograniczenie czasu spędzanego przed telewizorem czy komputerem na rzecz aktywnego wypoczynku, sportów i spędzania wolnego czasu na dworze jest zalecane przez ekspertów w stopniu równym jak prawidłowa dieta. Już od roku prowadzona jest w Polsce kampania „Mam kota na punkcie mleka”, która nie tylko edukuje dzieci i rodziców o walorach odżywczych mleka i produktów mlecznych, ale też zachęca do aktywności fizycznej oraz uświadamia jak dbać o swoją dietę i prawidłowe odżywianie. Więcej informacji znajduje się na stronie www.mamkotanapunkciemleka.pl.
Nadesłał:
MCConsultants
|