Polski smak z charakterem


Polski smak z charakterem
2012-09-18
Moda na gotowanie sprawiła, że coraz chętniej zaglądamy do kuchni aby samodzielnie przygotować coś smakowitego. Eksperymentując i poszukując ciekawych przepisów, na nowo odkrywamy bogactwo potraw wywodzących się z rodzimych tradycji kulinarnych.

Tym samym do „łask” powraca wiele dodatków charakterystycznych dla polskich dań np. chrzan. Jego bogaty aromat odnajdziemy w Sosie Kieleckim chrzanowym, produkowanym przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy "Społem".

Naturalny chrzan obecny jest w polskiej kuchni od średniowiecza. Co ciekawe jego zastosowanie początkowo miało zdecydowanie szerszy zakres – był lekarstwem, rośliną kosmetyczną, a nawet surowiem zielarskim. Obecnie kojarzy nam się wyłącznie z kuchnią. Zarówno ćwikła domowej roboty, jak i rozmaite mięsa, z dodatkiem chrzanu nabierają właściwego sobie charakteru. Niestety sam proces przygotowania może przysporzyć wielu problemów. Osbom pragnącym tego uniknąć polecamy Sos Kielecki chrzanowy. Wyróżnia go lekki i kremowy smak oraz jednolita konsystencja i jasna, apetyczna barwa.

W potocznej opinii chrzan najczęściej wykorzystuje się w czasie Świąt Wielkanocnych. Nic bardziej mylnego. Dominujące w kuchni polskiej potrawy, bazujące w większości na różnego rodzaju mięsach - pieczonych, gotowanych czy smażonych – często potrzebują „wzmocnienia”. Soczysty schab ze śliwką czy też kiełbasa z grilla smakują zdecydowanie lepiej w towarzystwie Sosu Kieleckiego chrzanowego. Ten przysmak może na nowo odkryć przed nami bogaty smak ulubionych potraw oraz zachęcić do kulinarnych eksperymentów. 

Nadesłał:

Publicon

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl