Pomarańczowa rewolucja - pomysły na nietypowe dania z dynią w roli głównej!


Pomarańczowa rewolucja - pomysły na nietypowe dania  z dynią w roli głównej!
2015-10-19
Makaronowa, piżmowa, hokkaido… Odmian dyni jest wiele, tak jak wiele jest sposobów, w jakie możemy ją wykorzystać w naszej kuchni. Nic więc dziwnego, że jesienny, polski stół to jej królestwo! Dzięki niej wyczarujemy nie tylko pyszne placki, kremowe zupy, gulasze, ciasta, ale nawet sałatki.

Poznaj pomysły marki WINIARY na oryginalne dania z dynią w roli głównej i przekonaj się, jak wiele potraw możesz wyczarować, mając ją w swojej kuchni!

Bulion Warzywny WINIARY – to wyrazisty smak i zapach włoszczyzny zamknięty w aromatycznej kostce. Kostka bulionu jest idealną bazą do przygotowania zarówno tradycyjnych dań, jak
 i innowacyjnych, niestandardowych przysmaków. Świetnie nadaje się także do gotowania czy duszenia warzyw, na przykład kalafiora, dyni czy papryki, a na dodatek potrawy nie trzeba już solić!

 

Przyprawa ZIARENKA SMAKU Uniwersalne WINIARY - to niezastąpiony składnik marynat do mięs i sosów sałatkowych. Jesienią świetnie sprawdza się jako uzupełnienie zup, czy warzywnych dań  podkreślając ich wyjątkowy aromat.

  

Sugerowana cena detaliczna produktów:

Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne  WINIARY – ok. 3 zł

Bulion Warzywny WINIARY (60g)- ok. 1,79 zł

Wyczekiwany sezon na dynie nareszcie się rozpoczął. Te bogate w witaminy warzywa przez cały październik kuszą nie tylko delikatnie słodkim smakiem, ale także intensywnym kolorem. Pamiętajmy, że dynia jest przede wszystkim źródłem B-karotenu i potasu, a do tego ma naprawdę niewiele kalorii. Możemy więc zajadać się nią bez wyrzutów sumienia! Sprawmy, by dynia królowała na naszych stołach dłużej niż jedynie przy okazji Halloween. Wypróbujmy nowe, zaskakujące wykorzystanie tej pomarańczowej bomby witaminowej z produktami marki WINIARY!

Zupa krem z dyni to jedna z najpopularniejszych wariacji kremowych i gęstych zup. Proponujemy jej przyrządzenie w nieco odmienionej wersji z dodatkiem imbiru, Przyprawy w płynie MAGGI, prażonych orzechów laskowych oraz wiórek kokosowych. Wystarczy pokrojoną w dużą kostkę dynię i marchewkę wymieszać w misce z MAGGI, łyżką oliwy i czosnkiem. Następnie w rozgrzanym do 200°C piekarniku upiec warzywa do miękkości. W międzyczasie podprażyć orzechy i wiórki kokosowe na suchej patelni. Później upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać 2 litrami wrzątku i gotować przez około 20 minut. Po tym czasie zmiksować całość blenderem, doprawić imbirem, pieprzem oraz Przyprawą w płynie MAGGI. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki, pokruszonymi orzechami, szczyptą wiórków kokosowych i odrobiną oliwy, która nada dyniowej zupie aksamitną konsystencję. Ostrości dodaje oczywiście imbir – jeżeli przepadamy za wyrazistymi i aromatycznymi daniami, zetrzyjmy więcej świeżego imbiru do zupy. Smacznego!

Dynia to jednak nie tylko zupa krem. Z tego pysznego warzywa możemy wyczarować znacznie więcej różnorodnych dań! Przygotujmy na przykład odświeżoną wersję makaronu z warzywami i przyrządźmy go z dynią i dodatkiem grzybów. Takie danie z pewnością wpisze się w nasze sezonowe menu! Możemy przyrządzić je z borowikami, podgrzybkami albo kurkami – w zależności od tego, na co mamy ochotę. Dynię podsmażamy ok. 10 minut z zeszkloną wcześniej cebulą, czosnkiem oraz kostką Bulionu warzywnego WINIARY. Jeśli potrzeba, dolewamy wody. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i świeży tymianek. Dyniowo-grzybowy sos doprawiamy słodką śmietanką i podajemy z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Danie posypujemy rozmarynem, tartym parmezanem i gotowe! Wystarczy już tylko zanurzyć widelec w makaronie, aby rozkoszować się wyśmienitą, jesienną potrawą.

Na pyszną, dyniową przekąskę polecamy natomiast wyjątkową pastę z dyni z dodatkiem ciecierzycy i pasty sezamowej tahini. Aby ją przygotować, wystarczy obraną i pokrojoną, w kostkę dynię ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, dodać czosnek i skropić oliwą oraz posypać szczyptą Przyprawy Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY, a następnie zapiec do miękkości w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Gotową i ostudzoną dynię miksujemy w blenderze na gładką masę z odsączoną i przepłukaną ciecierzycą z puszki, pastą sezamową, łyżką oliwy i czosnkiem. Jeżeli masa jest za gęsta, wystarczy dodać trochę zimnej wody mineralnej, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Pastę jeszcze tylko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny i gotowe! Pajdy chleba z pastą dyniową z ciecierzycą to świetny duet nie tylko na śniadanie!

Potrzebujesz więcej inspiracji na oryginalne dania z dynią w roli głównej? Wejdź na www.winiary.pl i zaskocz swoich bliskich pyszną dyniową ucztą!

##

WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych produktów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011 oraz 2012 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku. 

Nadesłał:

akowalski

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl