2017-07-27
Lato – najbardziej wyczekiwany czas w roku. Długie, ciepłe wieczory sprzyjają spotkaniom towarzyskim. Podpowiadamy jak przy minimum wysiłku przygotować łatwe i pyszne przekąski z ciasteczkami McVitie’s Digestive, dzięki którym każda impreza okaże się sukcesem towarzyskim!
Słyszeliście o ciastkach na patyku? Możecie zrobić je samodzielnie, dodatkowo kolorowo ozdobić, a nawet spersonalizować, tak, aby każdy gość dostał wyjątkowe, przygotowane specjalnie dla niego ciastko. Przepis podajemy na końcu artykułu. Inna opcja to owoce nadziane na patyczki obtoczone w rozpuszczonej czekoladzie. Dodatkowo takie czekoladowe owoce warto obtoczyć w pokruszonych ciasteczkach McVities Digestive The Original lub Milk Chocolate – to nada im dodatkowej chrupkości i urozmaici fakturę oraz smak słodkiej przekąski.
Lody, mrożony jogurt, a może sernik? Jeśli planujecie przyjęcie, a żar leje się z nieba, warto ostudzić temperamenty gości, na przykład lodami. Jeśli nie macie czasu samodzielnie zrobić lodów, możecie kupić ulubione lody i nadać im indywidualnego charakteru, na przykład mieszając je z pokruszonymi ciasteczkami McVities Milk Chocolate. Ciasteczka pysznie odmienią smak lodów i będą smakowitym chrupiącym akcentem. Tak samo dobrze sprawdzą się pokruszone ciastka digestive z lekko zmrożonym jogurtem greckim i owocami – domowy „frozen jogurt” gotowy! Fani prostych orzeźwiających deserów na zimno mogą też wyłożyć ciasteczkami digestive dowolne naczynie, na nich rozsmarować serek homogenizowany i zmrozić w lodówce. Po wyjęciu, na wierzch ułóżcie świeże sezonowe owoce i posypcie je wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałowymi. Najprostszy na świecie sernik na zimno gotowy!
Dla wytrawnych smakoszy Ciasteczka McVities Digestive The Original doskonale sprawdzą się także w wersji wytrwanej np. posmarowane pastą łososiową lub jajeczną czy jako kanapeczki z żółtym serem, szynką i kiszonym ogórkiem albo z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem. Możecie też zrobić słodko-słony tort! Jak? Na dnie naczynia lub na estetycznej desce układacie pierwszą warstwę ciastek digestive – to spód tortu. Smarujecie go masą z wymieszanych drobno posiekanych pieczarek (opcjonalnie można je sparzyć wrzątkiem z octem to doda im kwaskowatego posmaku), tartego żółtego sera, pokrojonego w małą kosteczkę jajka na twardo i szczypiorku – wszystko połączone z majonezem i jogurtem naturalnym, a także wedle uznania solą i pieprzem. Na masę układamy kolejną warstwę ciasteczek i znowu masa i wierzch z ciasteczek digestive. Górną warstwę warto posypać startym żółtym serem i szczypiorkiem. Pamiętajcie, aby danie przed podaniem schłodzić.
Bez względu na to, co podacie gościom, jeśli włożycie w to odrobinę serca i inwencji twórczej na pewno poczują się ważni i miło ugoszczeni. Życzymy mnóstwa udanych summer party, a dla tych, którzy mają więcej czasu prezentujemy przepis na ciastkach na patykach. Smacznego!
Przepis na ciastka na patykach
Liczba sztuk: ok.16
Przygotowanie: 105 minut
Wartość kaloryczna/ porcja: 1130 kJ, 270 kcal, białko: 2g, tłuszcze: 7g, węglowodany: 48g
Składniki:
- 250 g (17 ciastek) McVitie's Digestive Original
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3–4 łyżki konfitury morelowej
- 100 g masy marcepanowej
- czerwony barwnik spożywczy
- 500 g cukru pudru
- 3–4 łyżki mleka
- 3–4 łyżki soku cytrynowego
- niebieski barwnik spożywczy
- perełki lub posypka do dekoracji
- woreczek do zamrażania
- drewniane patyczki
- folia spożywcza
PRZYGOTOWANIE: Czekoladę grubo posiekaj i roztop w kąpieli wodnej. 2 łyżki czekolady włóż do osobnego pojemnika i odstaw. Wałkiem do ciasta pokrusz ciastka McVItie’s Digestive, następniepokruszone ciastka przełóż do miski i wymieszaj z czekoladą i konfiturą. Z otrzymanej masy uformuj 16 równych kulek. Drewniane patyczki zanurz w misce z czekoladą, a następnie wbijaj w kulki. Kolejny krok to zmrożenie ciastek, w tym celu umieść je w zamrażalniku na minimum 30 minut.
W tym czasie zabarw marcepan czerwonym barwnikiem i ugnieć z 2 łyżkami cukru pudru. Marcepan zawiń w folię i pozostaw do momentu użycia. Resztę cukru pudru, mleko i sok cytrynowy wymieszaj tak, aby powstała gęsta polewa. Masę podziel i połowę zabarw z niebieskim barwnikiem spożywczym.
Rozwałkuj cienko marcepan. 3-4 ciastka na patyku otocz rozwałkowaną masą. Każde ciastko na patyku polej łyżeczką polewy cukrowej. Według uznania udekoruj perełkami lub posypką. Pozostałe ciastka na patyku zanurz w białej lub niebieskiej polewie cukrowej. Pozostaw na 5–10 minut do wyschnięcia i udekoruj według uznania perełkami lub polewą cukrową. Resztę masy marcepanowej rozwałkuj i wytnij z niej gwiazdki lub inne wzorki. Udekoruj nimi kulki na patyku. Trzymaj w chłodnym miejscu do momentu serwowania.
Nadesłał:
Paulina Rucińska
|
|