Pomysły na to, jak smacznie powitać dzień


Pomysły na to, jak smacznie powitać dzień
2020-11-11
Jesień nie musi oznaczać nudy w jadłospisie! Wystarczy kilka smakowitych pomysłów, by zawsze zaczynać dzień od pysznego, pełnowartościowego posiłku. Skorzystaj z inspiracji na jesienne śniadania.

NA SZYBKO: Słoik z Serkiem Wiejskim, granolą i owocami

Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwy
Ilość porcji: 1
Składniki:
- Serek Wiejski OSM Piątnica 1 opakowanie
- kilka łyżek granoli
- garść truskawek
- garść borówek
- garść malin
- 2 figi
- garść mięty
- kilka łyżek miodu

Sposób przygotowania:

1.       Owoce umyj i osusz.

2.       Truskawki i figi pokrój w plastry.

3.       Podziel składniki na połowę i układaj w słoiku warstwami: granolę, borówki, Serek Wiejski z Piątnicy, truskawki, figi i maliny. Zrób takie dwa piętra.

4.       Na wierzch dodaj kilka łyżek miodu oraz udekoruj posiekanymi liśćmi mięty.
Ciesz się wyjątkowym smakiem!


NA SŁODKO: Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr

 
Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwy

Ilość porcji: 4

Składniki:

- Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny OSM Piątnica 2 szt. po 150g
- Mleko Wiejskie 3, 2% OSM Piątnica 250ml
- żółtka jaj 2 szt.
- proszek do pieczenia  1 płaska łyżeczka
- cukier waniliowy  2 łyżeczki
- cukier 1 łyżka
- mąka pszenna 250g
- jabłka 2 małe sztuki
- olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

1.       Do miski przełóż 2 opakowania Jogurtu Skyr z Piątnicy, wlej mleko, dodaj żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę.

2.       Wszystko dokładnie wymieszaj ręcznie, najlepiej rózgą.

3.       Dodaj obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszaj.

4.       Nabieraj ok. 1 i ½ łyżki ciasta i smaż racuchy na patelni, na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.

5.       Podawaj posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr OSM Piątnica. Smacznego!


ZDROWO I POŻYWNIE: Owsianka z jabłkami, mascarpone i orzechami
 

Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 2

Składniki:

- Mleko Wiejskie 2,0% z Piątnicy 500 ml

- płatki owsiane błyskawiczne pół szklanki

- Mascarpone z Piątnicy 100 g

- 2 jabłka

- cynamon 1 łyżeczka

- garść orzechów włoskich i laskowych

- syrop klonowy 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

 

1.       Zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj dalej przez 5 minut.

2.       Następnie dodaj 1,5 jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek mascarpone z Piątnicy. Mieszaj wszystko przez 5 minut.

3.       Przelej owsiankę do miski. Pokrój na plasterki pozostałą połówkę jabłka i udekoruj danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym – i gotowe! Smacznego!

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl