Popis umiejętności i pasji – torunianka najlepszą baristką w Polsce Mistrzostwa „Barista of the


2015-06-01
Najlepszą baristką w Polsce została Sara Kohnke z Torunia. Zwyciężczyni Finału Krajowego Mistrzostw „Barista of the Year 2015”, organizowanego przez markę Costa Coffee, zachwyciła jurorów ogromną wiedzą, pasją i zamiłowaniem do kawy.

W Finale Krajowym „Barista of the Year 2015” zmierzyło się 8 baristów, w tym z jedna osoba z Poznania, dwie
z Krakowa i Warszawy, a także po jednym reprezentancie z Torunia, Wrocławia i Gdańska. Wszyscy uczestnicy
są na co dzień pracownikami największej w Polsce sieci kawiarni Costa Coffee i coffeeheaven. Ich profesjonalizm, pasja i charyzma sprawiły, że spośród baristów z całej Polski, to właśnie ich wyłoniono w regionalnym etapie konkursu, a tym samym ‒ zakwalifikowano do Finału Krajowego, który odbył się
27 i 28 maja 2015 r. w Warszawie. Zwyciężczynią konkursu została Sara Kohnke z Torunia. Zdobyła ona tytuł „Barista of the Year 2015”, a także wygrała w kategorii „Drink Dowolny”. Drugie miejsce, a tym samym Wicemistrzostwo wywalczył Maciej Golonka z Krakowa, a trzecie ‒ zajęła Sylwia Prandol
z Warszawy.

‒ W tym roku odbyła się już 10. jubileuszowa edycja „Barista of the Year 2015”. Muszę przyznać,
że z każdym rokiem poziom uczestników
jest coraz wyższy ‒ zarówno pod względem umiejętności technicznych, jak i kreatywności. To sprawia, że wybór zwycięzcy jest niezwykle trudny, ale jednocześnie w pełni wyjaśnia, dlaczego goście w całej Polsce tak chętnie odwiedzają nasze kawiarnie Costa Coffee. Tegoroczny Finał był wyjątkowym pokazem pasji, dumy i osobowości w najlepszym wydaniu. Sara zaimponowała nam wiedzą, a także sposobem opowieści o kawie. Gratuluję jej i trzymam kciuki za powodzenie w dalszych etapach – mówi Andrzej Jackiewicz, Dyrektor Zarządzający, CHI Polska.

Zwyciężyła miłość do kawy

Przygoda Sary z kawą zaczęła się niepozornie, choć umiejętność degustowania i świadomego dobierania smaków to ‒ jak sama mów ‒ dar. Nęciła ją kultura picia kawy, fascynowało kunsztowne przyrządzanie i zaskakiwała różnorodność smaków. Czując głód wiedzy, postanowiła rozpocząć pracę, jako baristka. Przed ekspresem do kawy stanęła jednak dopiero rok temu w toruńskiej kawiarni. Dzięki profesjonalnemu przeszkoleniu, poznała tajniki kompozycji kawowych i na  dobre rozmiłowała się w aromacie „małej czarnej”. Torunianka bardzo świadomie podeszła również do konkursowego zadania na stworzenie własnego napoju.

Tworząc kompozycję Drinka Dowolnego, zaczęłam od poszukiwania profilu sensorycznego kawy
i niebanalnego smaku, który będzie współgrać z legendarną mieszanką Mocha Italia oraz jej czekoladowym aromatem. Postawiłam na figi, owoce czarnego bzu i czarną porzeczkę. Nieoczywistym dodatkiem,  który wzbogacił zestawienia, był susz owocowy z jabłkiem, kwiatami hibiskusa i  słonecznika. To był strzał w dziesiątkę. Bardzo się cieszę, że wygrałam
‒ mówi Sara Kohnke, zwyciężczyni Mistrzostw „Barista
of the Year 2015”.

Kompozycję z suszonych kwiatów i owoców Sara zaparzyła w aeropressie, zadziwiając tym członków jury.
Dzięki wykorzystaniu urządzenia wydobyła pełen aromat wszystkich składników. Do tego już tylko podwójne starannie parzone Espresso, lód i przepis na sukces gotowy! Zwyciężczyni postawiła na drink serwowany na zimno nieprzypadkowo. Chciała bowiem, by pod wpływem stopniowego smakowania i ciepła wydobywały się kolejne bukiety smakowe – najpierw słodycz, potem lekka kwaskowość, a na końcu ‒ nutka goryczy.

W drugiej konkurencji, podczas dwóch minut kawowego wyścigu, zaparzyła aż 8 filiżanek perfekcyjnego Espresso zgodnych ze standardami marki Costa Coffee. Podczas konkursu Sara zachwyciła publiczność swoją pasją, zaś jury nie mogło wyjść z podziwu doskonałej znajomości doboru smaków oraz zaangażowania z jakim opowiadała o swoim kawowym drinku.

To jest prawdziwa miłość do kawy – stwierdził Kamil Gaszewski, Starszy Specjalista ds. Kategorii Napoje,
CHI Polska, przewodniczący jury.

Sara Kohnke będzie w drugiej połowie roku reprezentować Polskę na turnieju europejskim „Barista of the Year 2015”, a docelowo być może także w finale Champion of Champions w Londynie, walcząc wówczas o tytuł najlepszego baristy na świecie.

Podczas Finału Krajowego Mistrzostw „Barista of the Year 2015” swoje umiejętności i niebanalne pomysły podania kawy zawodnicy prezentowali w dwóch konkurencjach. Pierwsza ‒ o nazwie Espresso Race ‒ polegała na przygotowaniu w ciągu 2 minut jak największej liczby Espresso według standardów marki Costa Coffee. Druga zaś – Drink Dowolny – była popisem kawowej maestrii. Zawodnicy ‒ oprócz popisów baristycznych ‒ czarowali urokiem osobistym i poczuciem humoru. Widzowie wspierali zawodników w doskonałej atmosferze, nie zabrakło śmiechu, radości, a także łez wzruszenia po ogłoszeniu wyniku.

Zmagania baristów oceniało czteroosobowe jury w składzie: Tomasz Kruk, Członek Zarządu, Dyrektor Operacyjny CHI Polska; Kamila Gonciarz, Trener, CHI Polska; Kamil Gaszewski, Starszy Specjalista ds. Kategorii Napoje, CHI Polska, a także Alexandre Lapierre, Beverage Innovation Director Central & Eastern Europe, Monin. Podczas zawodów nie zabrakło również Dariusza Pieczary, który jako zeszłoroczny zwycięzca wręczał nagrody laureatom zawodów. 

Nadesłał:

BrandLab

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl