Poprawne nakrywanie do stołu


Poprawne nakrywanie do stołu
2015-01-01
Umiejętność nakrywania do stołu świadczy nie tylko o naszej kulturze oraz wychowaniu (bądź jego braku) ale także o obyciu towarzyskim i szacunku do odwiedzających nas gości. Jak we właściwy sposób ułożyć sztućce względem talerzy, szklanek i kieliszków)? Oto krótki mini-przewodnik.

Umiejętność nakrywania do stołu świadczy nie tylko o naszej kulturze oraz wychowaniu (bądź jego braku) ale także o obyciu towarzyskim i szacunku do odwiedzających nas gości. Jak we właściwy sposób ułożyć sztućce względem talerzy, szklanek i kieliszków)? Oto krótki mini-przewodnik.

Jeśli chce się organizować przyjęcie należy cały czas mieć na uwadze poprawne ułożenie nakrycia na stole. Od jego rodzaju oraz menu rozróżnia się dwa typy ułożenia nakrycia – podstawowe oraz rozszerzone. Oba łączą jednak te same zasady.

Najważniejsze jest to, iż od zawsze układa się sztućce nie od zewnątrz do wewnątrz ale odwrotnie. Oznacza to, że należy rozpocząć od sztućców od dania głównego. Prawa strona należy więc do łyżki do zupy oraz noża, a lewa to widelec. W przypadku gdy podawane jest do posiłków masło po lewej stronie obowiązkowo znaleźć się musi talerzyk, a na nim nóż na masło.

Deserowe sztućce kładzie się powyżej nakrycia – trzonek łyżeczki winien być zwrócony w prawo, a widelca w lewo. W przypadku podawania na deser serów powyżej nakrycia musi znaleźć się widelczyk i nóż. Kieliszek do napoju podawanego z przekąskami musi znaleźć się wyżej na prawo od kieliszka do dania głównego, a trzeci z nich (do trzeciego napoju) musi znajdować się nad mini oboma.

Miejsce serwetki jest oczywiście po lewej stronie nakrycia bądź na talerzu. W przypadku gdy w danym salonie jest za mało miejsca na ułożenie na raz całej zastawy i sztućców należy ja po prostu dokładać.

Tak ułożone sztućce w kompozycji z właściwie dobranymi daniami pozwolą na wykreowanie niezapomnianej atmosfery spotkania przy posiłku. Jest to bardzo ważne, ponieważ udowodniono, iż jeśli posiłek jest spożywany w miłej atmosferze, wówczas lepiej przyswaja go organizm, a człowiek jest bardziej zadowolony i sama konsumpcja nie stanowi „suchego” aktu napełniania żołądka.

Nic więc dziwnego, że od stuleci rodziny spotykały się na wspólnym posiłku po to, by celebrować ten moment gdy wszyscy są razem i mogą dowiedzieć się co słychać u pozostałych członków rodziny oraz wymienić poglądami. Niedzielny obiad jest tradycją, którą jak najbardziej warto podtrzymywać aby więzi rodzinne nie zostały zerwane.

Trzeba też zauważyć, iż korzystanie z wysokiej jakości akcesoriów stołowych, talerzy, dzbanków, sztućców oraz garnków w jasny sposób podnosi komfort spożywania posiłków. Biorąc pod uwagę nie tylko estetykę (równie ważną) należy zauważyć, że jedzenia za pomocą akcesoriów wytworzonych z nieszkodliwych lub obojętnych dla zdrowia materiałów jest jak najbardziej korzystne z powodu wielu aspektów.

Wracając jednak do estetyki – jej doniosłość potwierdzają najnowsze trendy w kuchni. Trzeba bowiem zauważyć, iż w tym przypadku chodzi po prostu o to, że wiele osób jest wzrokowcami co oznacza, iż żeby dana rzecz przypadła im do gustu musi się po prostu podobać. Jedzenie za pomocą akcesoriów nieestetycznych może bowiem odebrać radość z jedzenia najlepszych nawet potraw, choćby nie wiadomo jak były dopracowane pod względem składu, proporcji oraz przypraw.

Z tego powodu warto więc dbać o swoją zastawę oraz poprawne nakrywanie do stołu, szczególnie jeśli chcesz pokazać, że cenisz osoby z Tobą biesiadujące. One również poczują się dowartościowane, jeśli zauważą, iż podane dania mają estetyczna formę, a jeśli dołączy do tego dobra treść (smak) wówczas każdy będzie zadowlony.

Nadesłał:

Piszacyzbiurka

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl