Powraca kampania edukacyjna „5 porcji warzyw, owoców lub soku”


2011-09-15
We wrześniu br. rozpoczyna się druga edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Kampania jest skierowana do dzieci, ale angażuje również ich rodziców, nauczycieli oraz lekarzy.

 

Do kontynuacji akcji skłonił organizatorów sukces poprzedniej edycji, która przyniosła bardzo pozytywne rezultaty w edukacji najmłodszych z  zakresu prawidłowego odżywiania. Organizatorem kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku" jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), które już od  wielu lat z powodzeniem prowadzi działania prozdrowotne i edukacyjne oraz stara się zwiększyć świadomość konsumentów na temat prawidłowych nawyków żywieniowych.

Program „5 porcji warzyw, owoców lub soku" wdraża zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która podkreśla konieczność włączenia do diety codziennego spożywania owoców i warzyw. W ramach akcji prowadzony jest program edukacyjny dla szkół podstawowych z całej Polski. Nauczyciele i uczniowie klas I-III, którzy biorą udział w programie, otrzymają opracowane przez metodyków atrakcyjne materiały edukacyjne, które pozwolą im połączyć naukę o zdrowym odżywianiu z zabawą. Kampania zakłada również działania skierowane do rodziców i lekarzy. Z myślą o nich powstały materiały informacyjne, podkreślające wagę właściwego odżywiania, opartego na spożywaniu warzyw, owoców 
i soków. Na potrzeby programu powstał również film edukacyjny, gra komputerowa oraz strona internetowa www.5porcjiwszkole.pl (stale rozbudowywana), zawierająca informacje dotyczące programu, zasad zdrowej diety oraz mnóstwo zabaw i ciekawostek.

Zdobytą podczas programu wiedzę dzieci będą mogły utrwalić i przekazać dalej biorąc udział w konkursie dla szkół, promującym ideę pięciu porcji. Konkurs „Piję sok przez cały rok" ma na celu utrwalenie wiedzy uczniów poprzez praktyczne działania i zabawę, a także edukację osób z najbliższego otoczenia uczniów - ich rodziców, kolegów, sąsiadów. Przy wyborze formy projektu konkursowego klasy mają pełną dowolność - może to być np. teatrzyk, wystawa prac lub krótki film - wszystko zależy od pomysłowości grupy. Dla zwycięzców przewidziane są atrakcyjne nagrody.

W pierwszej edycji kampanii, przeprowadzonej w roku szkolnym 2010/2011, wzięło udział niemal 300 tysięcy dzieci z ponad 4 tys. szkół. Akcja przyniosła pozytywne rezultaty - zwiększył się zarówno poziom wiedzy dzieci i rodziców na temat zdrowego odżywiania, jak i wzrosło wśród nich spożycie owoców i warzyw, także w formie soku. Efektywność programu została sprawdzona badaniem wiedzy na temat zdrowego odżywiania wśród uczestników akcji.

Wyniki badania wykazały, że prawie o połowę wzrosła liczba dzieci spożywających owoce i warzywa
na śniadanie i zabierających je do szkoły, a ¾ dzieci piło w domu sok - czyli o 41% więcej niż przed rozpoczęciem kampanii.
Tak znaczna poprawa w zakresie nawyków żywieniowych świadczy o tym,
iż wzrosła również świadomość rodziców, że ich dzieci powinny dostawać 5 porcji warzyw, owoców
lub soku w ciągu dnia. - Liczymy, że obecna edycja programu przyniesie jeszcze lepsze rezultaty, utrwali wśród uczniów wiedzę zdobytą przed rokiem i nauczy ich czegoś nowego, a także obejmie swoim zasięgiem kolejne dzieci i rodziców - mówi Julian Pawlak, Prezes Stowarzyszenia KUPS.

Zgłoszenia szkół zainteresowanych udziałem w programie są przyjmowane do końca września 2011 r.  Wszelkie informacje dotyczące programu i sposobów zgłaszania się do niego można znaleźć na stronie www.5porcjiwszkole.pl.  Również strona Stowarzyszenia KUPS: www.kups.org.pl udzieli wielu cennych informacji, nie tylko na temat samego programu. Na stronie można znaleźć m.in. bazę wiedzy o sokach, mnóstwo ciekawostek oraz informacje o innych kampaniach społecznych realizowanych przez KUPS.

Program „5 porcji warzyw owoców lub soku" został objęty honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także wszystkich Wojewódzkich Kuratorów Oświaty oraz Głównego Inspektora Sanitarnego. Wsparcia merytorycznego udziela Instytut Żywności i Żywienia. Projekt jest finansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji udzielają:

Barbara Groele

Technolog żywności i żywienia człowieka

Sekretarz Generalny KUPS

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

e-mail: biuro@kups.org.pl

tel./fax (+ 48) 22 646 44 72

oraz

Maria Wierzbowska

Project Manager HealthThink public relations

e-mail: maria.wierzbowska@healththink.pl

tel.: (+ 48) 42 672 59 72, (+48) 500 735 727


Nadesłał:

HealthThink

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl