Prawidłowa dezynfekcja kurnika


Prawidłowa dezynfekcja kurnika
2015-11-03
Każda hodowla rządzi się swoimi prawami. Właściciele ferm drobiu nie są wyjątkiem i jeśli nie chcą wejść w konflikt z prawem, muszą zapewnić zwierzętom odpowiednie warunki.

Odpowiednie warunki kluczem do skuteczności

Polska od lat utrzymuje się na pozycji lidera sprzedaży drobiu w Europie, stąd też branża ta prężnie rozwija się w naszym kraju. Każdy hodowca wie, że przed wprowadzeniem nowej partii kurcząt - czy innych piskląt - na fermę, konieczne jest wykonanie dezynfekcji. Oczyszczanie kurnika polega przede wszystkim na redukcji drobnoustrojów do poziomu przyjętej normy, tak by ptaki nie padły wkrótce po zadomowieniu się na fermie, przynosząc hodowcy ogromne wydatki.

Samą dezynfekcję można podzielić na główne etapy - to usuwanie brudu i kurzu, oczyszczanie sieci doprowadzającej wodę, mycie sprzętów oraz zasadniczą dezynfekcję. W pierwszych trzech etapach wynosi się sprzęty, które poddaje się myciu specjalnie do tego przeznaczonymi preparatami. Należy wynieść z kurnika również ściółkę, nawóz, resztki paszy - wszystko, w czym mogą gromadzić się insekty, pasożyty, bakterie i wirusy.

Czyszczenie kurnika

Czyszczenie sieci wodno-kanalizacyjnej ma zapewnić trwałe i skuteczne usunięcie pleśni, grzybów i wirusów, a także zabezpieczenie rur przed korozją. Najlepsze są preparaty kwaśne, , rozpuszczające osady mineralno-organiczne i usuwające tłuszcze i białka. Wyczyszczone rury muszą zostać przepłukane zwykłą wodą, tak by pozbyć się z rur charakterystycznego odczynu, który mógłby zaszkodzić ptakom.

Mycie sprzętów najlepiej wykonywać pod ciśnieniem, jednak nie większym niż 30 atmosfer. Specjaliści zalecają stosowanie raczej zimnej wody, nie odradzają przy tym dodatkowego wykorzystania odpowiednich preparatów, które zmniejszają napięcie powierzchniowe i lepiej usuwają tłuszcze i inne zanieczyszczenia. Warto oczywiście zwrócić uwagę na to, czy zastosowany preparat nie wchodzi w reakcje chemiczne z mytymi powierzchniami oraz czy w ogóle posiada wartości dezynfekcyjne. Wśród skuteczniejszych metod mycia wymienia się również aktywną pianę - pozostawiona przez określony czas na powierzchni mytej, rozbija związki brudu, co później spłukuje się zwykłą wodą. Co ważne - umyta powierzchnia powinna naturalnie wyschnąć. W tym czasie ginie wiele drobnoustrojów.

Właściwa dezynfekcja

Zasadnicza dezynfekcja kurnika polega na eliminacji nie tyle brudu, co drobnoustrojów, pasożytów, wirusów i bakterii oraz innych chorobotwórczych mikroorganizmów, w tym także owadów. Wcześniej opisane czynności wstępne są warunkiem przeprowadzenia dezynfekcji z całą skutecznością. Dezynfekowanie poprzedza zazwyczaj zamgławianie odpowiednim preparatem - proces ten polega na rozpyleniu w pomieszczeniu zimnej pary zawierającej odpowiednie stężenie preparatów dezynfekujących, które dzięki temu docierają w najdrobniejsze szczeliny, gdzie osadzają się równomierną warstwą na wszystkich powierzchniach.

Urządzenia wykorzystywane do zamgławiania rozpylają wodę w postaci kropel mniejszych niż 40 mikronów i to na duże odległości - to szczególnie istotne, ponieważ większość kurników ma co najmniej kilkadziesiąt metrów długości. W zraszaniu powierzchni powinno zaczynać się od wnętrza budynku, stopniowo wycofując się w kierunku wyjścia. Rozpylanie zaczyna się od sufitów, stopniowo ogarniając niższe partie kurnika. Nie można zapomnieć o dezynfekcji kanałów wentylacyjnych.

Pamiętaj o wskazaniach producenta

Należy ściśle przestrzegać wskazań producenta co do stosowania preparatów dezynfekcyjnych. Odpowiedni rozczyn środka, ilość zużywana na jednostkę powierzchni, sposób rozpylania - to wszystko ma ogromny wpływ na skuteczność podejmowanych działań, a więc również na skuteczność eliminacji szkodliwych związków, owadów i wirusów czy bakterii.

Po wykonaniu dezynfekcji nadal należy pamiętać o środkach ostrożności - organizmy chorobotwórcze i zanieczyszczenia mogą dostawać się do kurnika z zewnątrz na wiele sposobów, dlatego należy kontrolować, kto wchodzi do środka oraz co ze sobą wnosi. Istotna jest dezynfekcja obuwia oraz rąk osób pracujących z ptactwem, a także kół wjeżdżających na fermę samochodów.

Wszystkie działania podejmowane na fermie powinny być nakierowane na zapewnienie jak najlepszych warunków zdrowego rozwoju ptaków - począwszy od doboru paszy, przez czyszczenie kurnika, kończąc na właściwej opiece weterynaryjnej.

Nadesłał:

ageprass

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl