Preferencje Polaków w kwestii win
Co to jest moszcz i jakie są upodobania młodych Polaków tego dowiecie się z naszego artykułu. Moszcz jest to po prostu sok owocowy wyciśnięty z owoców. Do tej czynności używa się współcześnie mikserów, sokowirówek czy może rozgniata się je tłuczkiem w dowolnym garnku. Z całkowitą pewnością szybciej oraz wygodniej będzie w mikserze. W toku rozgniatania trzeba uważać żeby nie rozgnieść pestek, szczegółowo dotyczy to pestek wiśni, albowiem obejmują one szkodliwy kwas pruski. Najlepiej jest pozbyć się uprzednio pestek używając do tego drylownicy. Rozdrobnione owoce powinniśmy odstawić na od 2 do 3 godzin w chłodniejsze miejsce. Wzależności od lektur zaleca się również zalanie wrzącą wodą wytłoczyn i pozostawienie ich na 2 godziny i po tym czasie odciśniecie i połączenie moszczu pierwszego z moszczem uzyskanym z przepłukania wytłoczyn. Wszystko to przecedzamy kilkakrotnie złożoną gazą. Inną metodą otrzymania moszcze gronowe jest niewiele dłuższa a także zaleca się na 1 litr miazgi owocówszykować 200 do 250ml przegotowanej, letniej wody z 50g cukry oraz 0,1g pirosiarczyny potasu oraz 2 łyżki drożdży winnych. Taką mieszaninę powinniśmy wlać do miazgi oraz wymieszać drewnianym mieszadłem. Taką miksturę odstawić w temperaturze 25 stopni Celcjusza na 2-3 dni, odrobinę przykrywając. W tym okresie należy wmieszać miazgę co 3 godziny czystym przyrządem. Tego rodzaju mieszanie zapobiega powstawaniu czapy, jaka nie pozwala na wypływanie na powierzchnię cząstek owoców. Po tym trybie zlewa się moszcz oraz odciska miazgę, łączy się oba płyny a także poddaje się późniejszej,standardowej fermentacji.
Preferencje nabywców i krytyków winiarskich w sferze win białych podlegają ciągłej modyfikacji. Jeszcze dziesięć lat temu na topie były białe wina o miękkiej, śmietankowej fakturze a także słodkawych, waniliowo-beczkowych aromatach. Dziś preferencje konsumentów, zwłaszcza tych młodszych, skłaniają się raczej ku winom bardziej żwawym, świeżym a ponadto ekstremalnie owocowym. Coraz wyższym zainteresowaniem cieszą się też różne wina o specyficznym lokalnym charakterze. Nie tak dawno światową renomą był chardonnay, współcześnie odmianami kultowymi są bodaj sauvignon blanc oraz viognier, a jutro ich miejsce zajmą możliwe riesling i veltliner. Dostrzegalną i dość stabilną tendencją ostatnich lat jest wzrost znaczeniamłodszych konsumentów wina,wyraźnie zorientowanych na rangę, a nie na ilość. Jest to niezwykle pocieszające, że gusta nabywców, głównie tych młodych, jest na wysokim poziomie. To oni głównie są odpowiedzialni za to, że dziś na świecie pije się wina coraz lepsze i coraz droższe (choć nie wszędzie tak dużo, jak kiedyś). Także w naszej ojczyźnie nie brak już wysoko zarabiających 20 i 30latków, dla jakich kieliszek dobrego wina do dziennego jedzenia powoli czyni się wyznacznikiem statusu społecznego a także nieodzownym elementem kierunku życia.
Nadesłał:
bigadder
|