Produkcja piwa i oszczędzanie wody mogą iść w parze!


Produkcja piwa i oszczędzanie wody mogą iść w parze!
2012-09-18
Deficyt opadów i obniżenie poziomu rzek, z którymi mamy ostatnio do czynienia, mogą być zagrożeniem dla rolnictwa i przemysłu. Czekając na deszcz, uświadamiamy sobie, jak cennym dobrem jest woda i dlaczego powinniśmy przykładać większą wagę do zrównoważonego gospodarowania jej zasobami.

Problem nadmiernego zużycia wody jest często bagatelizowany. Każdego dnia podejmujemy wiele z pozoru błahych decyzji, które istotnie wpływają na środowisko naturalne. Jesteśmy świadomi zagrożenia niedoboru wody, mimo to często nie potrafimy zrezygnować z kąpieli na rzecz szybkiego prysznica czy zwyczajnie nie chce nam się zakręcić kranu podczas mycia zębów. Z pewnością nie zdajemy sobie sprawy, jak ogromna jest skala zużycia wody przy produkcji powszechnie stosowanych artykułów. Pijąc jedną filiżankę kawy (125 ml), jesteśmy odpowiedzialni za zużycie 140 litrów wody niezbędnych do uprawy i przetworzenia nasion, z których powstaje napar. Wyprodukowanie jednej koszuli pochłania 2 700 litrów wody, kilograma żółtego sera – 5 000 litrów, a kromki chleba – 40.

Mniej wody, więcej piwa

Nie zrezygnujemy z żywności i przedmiotów, z których korzystamy na co dzień, dlatego na etapie ich wytwarzania konieczne jest wprowadzanie rozwiązań optymalizujących zużycie surowców. Produkcja piwa także wymaga dużych nakładów wody, dlatego Kompania Piwowarska bardzo poważnie traktuje kwestię racjonalnego gospodarowania jej zasobami. Jednym z 10 priorytetów przyjętych przez firmę jest zwiększenie produkcji piwa przy wykorzystaniu mniejszej ilości wody. Celem jest ograniczenia zużycia wody o 25% w przeliczeniu na hektolitr piwa, co ma zostać osiągnięte do końca 2015 roku. Dzięki temu nawet osoby, które troszczą się o los naszej planety, mogą sięgnąć po piwo bez wielkich wyrzutów sumienia.

Nasz wpływ na środowisko jest nieunikniony, możemy jednak podejmować starania, aby skutecznie go minimalizować. W ramach grupy SABMiller intensywnie pracujemy nad tworzeniem nowatorskich rozwiązań umożliwiających oszczędzanie wody w procesach piwowarskich i produkcyjnych. Mamy już na tym polu znaczne sukcesy. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii browar w Białymstoku zużywa zaledwie 3,18 hl wody do produkcji 1 hl piwa i jest to najniższy wskaźnik w całej grupie SABMiller – podkreśla Małgorzata Walędzińska-Półtorak, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w Kompanii Piwowarskiej.

Do picia i nie tylko

Wspomniane działania polegające na ograniczeniu zużycia wody do produkcji piwa w grupie SABMiller przełożą się na zaoszczędzenie 20 mld litrów wody. Taka ilość pokryłaby zapotrzebowanie na wodę do picia całej ludności Afryki przez tydzień. Dbałość o lokalne zasoby wodne w KP widoczna jest nie tylko w procesie produkcji chmielowego napoju. Warto wspomnieć, że firma propaguje oszczędne korzystanie z wody wśród swoich pracowników w ramach programu „Zgrani z naturą”. Ponadto browar w Poznaniu przeznaczył środki na instalację natleniania Jeziora Maltańskiego – ważnego zbiornika wodnego w aglomeracji poznańskiej, które latem stanowi dla mieszkańców miasta ulubione miejsce odpoczynku.

 

 

Do redaktora:

Kompania Piwowarska – Lider branży piwowarskiej w Polsce

Kompania Piwowarska jest największym przedsiębiorstwem piwowarskim w Polsce. Kilkusetletnie doświadczenia w warzeniu piwa, nowoczesne technologie i rygorystyczne przestrzeganie zasad produkcji na światowym poziomie gwarantują najwyższą jakość naszych produktów. Do portfela marek KP należą najpopularniejsze polskie piwa – m.in. Tyskie, Żubr, Lech, Dębowe Mocne, Redd's, a także międzynarodowe marki premium: Pilsner Urquell, Grolsch oraz Peroni Nastro Azzurro. Kompania Piwowarska (utworzona w 1999 roku) posiada trzy browary (w Tychach, Poznaniu i Białymstoku) oraz oddziały handlowe na terenie całego kraju. Kompania Piwowarska prowadzi także działalność społeczną oraz programy edukacyjne popularyzujące odpowiedzialność i umiar w konsumowaniu alkoholu. Wielkość sprzedaży osiągniętej przez KP w roku finansowym zakończonym 31 marca 2012 r. wyniosła 13,5 mln hektolitrów piwa.

SABMiller – jeden z największych na świecie producentów piwa

Kompania Piwowarska jest częścią jednego z największych na świecie producentów piwa – SABMiller plc. Grupa produkuje lub dystrybuuje piwo na sześciu kontynentach, a jej ogólnoświatowy portfel obejmuje międzynarodowe piwa premium, takie jak Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro czy Pilsner Urquell oraz czołowe marki lokalne, takie jak Aquila, Castle, Miller Lite, Snow czy Tyskie. SABMiller jest jedną z największych na świecie (poza USA) firm rozlewających produkty Coca-Coli. W roku finansowym zakończonym 31 marca 2012 SABMiller osiągnął przychody w wysokości 31,4 mld USD oraz wypracował zysk brutto (EBITA) w wysokości 5,6 mld USD. SABMiller plc jest notowany na giełdach papierów wartościowych w Londynie i Johannesburgu.

 

Dodatkowych informacji udzielają:

Wojciech Mrugalski

kierownik ds. komunikacji

wojciech.mrugalski@kp.sabmiller.com

ul. Szwajcarska 11, 61-285 Poznań

tel. + 48 61 667 7667

tel. kom. + 48 601 91 11 44

fax + 48 61 667 7850

www.kp.pl

 

Małgorzata Walędzińska-Półtorak

SD Manager

malgorzata.waledzinska-poltorak@kp.sabmiller.com

ul. Mikołowska 5, 43-100 Tychy

tel. +48 32 32 78 415

tel. kom. +48 601 590 618

fax +48 32 32 78 418 www.kp.pl

 

Nadesłał:

Kompania Piwowarska S. A.
http://kp.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl