Produkty spożywcze, które pozwolą przetrwać grypę i przeziębienie


Produkty spożywcze, które pozwolą przetrwać grypę i przeziębienie
2020-02-27
Pierwsze miesiące roku to doskonały czas na rozwój wszelkiego rodzaju gryp i przeziębień. Każdego dnia jesteśmy narażeni na infekcje, szczególnie kiedy pogoda nie pozwala jednoznacznie określić wytycznych dotyczących ubioru.

Jeżeli jednak organizm w końcu odmawia posłuszeństwa i poddaje się przeziębieniu, warto postawić wówczas na sprawdzone produkty spożywcze i dania, które pozwolą przetrwać ten ciężki czas.

O tym, jak fatalnie na organizm człowieka a także samopoczucie wpływa przeziębienie nie trzeba nikomu przypominać. W tym czasie nie mamy siły na proste czynności i najchętniej zaszylibyśmy się pod kołdrą z kubkiem gorącej herbaty. Aby jednak nieco umilić sobie ten ciężki czas warto wspomóc się nie tylko lekami ale także odpowiednią dietą. Podczas choroby można spożywać produkty rozgrzewające, posiadające witaminę C czy też zmniejszające stany zapalne. Z pomocą w tym przypadku nadchodzą laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” proponując wyroby polskiego pochodzenia i najwyższej jakości.

Wybierz rosół

Jednym z flagowych dań serwowanych na przeziębienie jest z pewnością tradycyjny rosół. To on dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych i wzmacnia organizm w starciu z infekcją. Co więcej, bulion wpływa także na produkcję komórek układu odpornościowego, łagodzi objawy przeziębienia oraz zmniejsza stan zapalny w organizmie człowieka. To nadal nie wszystko bowiem rosół łagodzi katar, kaszel a także nawilża śluzówki w nosie. Warto pamiętać, że najlepsze właściwości wspomagające walkę z chorobą ma chudy rosół z kury, wołowiny bądź indyka ze znaczną ilością włoszczyzny, pasternakiem oraz ziemniakami. Jak zaznaczają kanadyjscy uczeni, to właśnie rosół wpływa na wzrost serotoniny we krwi poprawiając tym samym samopoczucie człowieka.

Użyj miodu

Ból gardła nie raz uprzykrzył życie w trakcie choroby. Wówczas mamy problemy z przełykaniem, mówieniem a niektóre potrawy sprawiają, że ból narasta. W tym wypadku doskonale sprawdzi się bogaty w składniki odżywcze miód. To właśnie on powleka zainfekowane gardło warstwą ochronną a także działa bakteriobójczo. Można go dodawać do herbaty, owsianki lub zjeść łyżeczkę prosto ze słoiczka.

Dodaj imbir

Imbir to produkt, który stosowany jest zarówno w kuchni jak i w medycynie naturalnej. Jego korzeń zawiera nieocenione substancje lecznicze. Przygotowane na bazie imbiru napoje, olejki, syropy, napary posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne a także łagodzące przypadłości związane ze stanem zapalnym dróg oddechowych. W składzie produktu znajdują się seskwiterpeny, które działają wirusobójczo, bakteriobójczo oraz grzybobójczo.

Jedz cytrusy

Bez dwóch zdań w trakcie przeziębienie należy stawiać na owoce, cytrusy. Posiadają one bowiem tak pożądaną w trakcie choroby witaminę C. Dzika róża, malina, aronia, czarny bez, jagody goji, porzeczka, cytrusy to naturalne sposoby na uzupełnienie pewnych niedoborów. W okresie zimowym można spożywać mrożone owoce, jak również naturalne soki. Na koniec nie wolno zapomnieć także o natce pietruszki i czerwonej papryce.

Przepisy laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”

I. Tradycyjny rosół 

Składniki

- 1 kura rosołowa (ok. 1? kg)

- ? kg wołowiny rosołowej

- 4 l wody - 300 g marchwi

- 200 g pietruszki

- 150 g selera

- 1 mały por

- 1 cebula

- 1 mały pęczek koperku

- sól, sos sojowy jasny do smaku

- 1 opakowanie Krajanki międzybrodzkiej firmy Międzybrodzkie Makarony Dybał Spółka Jawna (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- 3-4 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie 

Kurę, wołowinę i obrane warzywa zalewamy w garnku zimną wodą, solimy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodajemy zwinięty sznurkiem koperek. Aromat i kolor zupy poprawi cebula, którą przed gotowaniem rosołu przypalimy na ogniu. Rosół doprawiamy do smaku jasnym sosem sojowym. Całość podajemy z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem Krajanka. Gotowy rosół posypujemy na talerzu pokrojoną natką pietruszki. 

II. Rozgrzewająca herbata z morwy białej

- 1 łyżeczka Morwy białej 100% firmy Look Food Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- 1 łyżeczka syropu klonowego

- plasterek imbiru

- 1 łyżeczka jagód goji

Przygotowanie 

Morwę białą wsypujemy do filiżanki i zalewam 200 ml wody, następnie dodajemy imbir, jagody goji i syrop klonowy. Parzymy pod przykryciem przez 5 minut. 

III. Rozgrzewający napój

Składniki

- duży kubek ulubionego ciepłego napoju (wody, herbaty lub dla osób pełnoletnich – piwa)

- 5 goździków,

- 2 laski cynamonu,

- 2 plasterki cytryny bądź limonki,

- 3 łyżki (lub więcej, wg upodobań) Syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

Przygotowanie Przygotowany wcześniej, ciepły (ale nie gorący) napój przelewamy do ulubionego kubka, następnie dodajemy goździki, laski cynamonu oraz plastry cytrusa. Na końcu dodajemy według uznania syropu malinowego, po czym wszystko mieszamy. Rozgrzewający napój na bazie naturalnych składników jest gotowy w mgnieniu oka! 

IV. Rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni

Składniki na 2 porcje 

- 150 ml pieczonej dyni makaronowej

- 1 l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)

- ? dużego pora

- 1 duża cebula

- 100 g Sera topionego EDAM firmy SERTOP Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- 1-2 łyżki świeżego tymianku

- sól, pieprz

- 1 łyżka masła

- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Dynię makaronową kroimy na dwie części i pieczemy w temp. 200oC przez ok. 1 godziny. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami, a także miąższ, z którego odmierzamy 150 ml. Cebulę obieramy i kroimy ją w talarki, podobnie postępujemy z porem. Następnie podsmażamy warzywa na małym ogniu aż będą miękkie. Dodajemy bulion, dynię i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, a pod koniec gotowania dodajemy pokrojony serek. Blendujemy całość, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dekorujemy natką pietruszki. 

Porady: 

- Niewykorzystaną część wydrążonej dyni można wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować. 

- Umyte pestki można wysuszyć i prażyć 10 min. na suchej patelni. Można je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek lub jako samodzielną przekąskę.

Więcej przepisów laureatów programu znajduje się na blogu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” www.blog.docenpolskie.pl. 

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

www.blog.docenpolskie.pl 

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 

Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

* * *

KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów:

Magdalena Matusik

magdalena.matusik@adventure.media.pl

Adventure Media s. c. Agencja Public Relations

www.adventure.media.pl

tel. 690 449 064

tel. 32 724 28 84

fax 32 417 01 70

Nadesłał:

Adventure Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl