Profilaktyka żywienia. Uwaga na nadwagę
Otyłość wśród amerykańskich nastolatków oscyluje w granicach 27 – 30%, w Polsce wskaźnik ten wynosi od 14 do 18%. Niestety liczba dzieci, u których zdiagnozowano nadwagę rośnie w dramatyczny sposób. Specjaliści przewidują, że w ciągu zaledwie dekady możemy wyrównać niechlubny rekord mieszkańców USA.
XXI wiek to wiek konsumpcji i komercjalizacji. Porcje i rozmiary XXL nikogo już nie dziwią. Powstają fundusze do walki z chorobami cywilizacyjnymi, na które umierają rocznie miliony osób - często zbyt późno zdających sobie sprawę z krzywdy wyrządzanej organizmowi przez całe życie.
Przeciwdziałanie otyłości powinno rozpocząć się już w wieku przedszkolnym poprzez edukowanie i informowanie maluchów o zagrożeniach wynikających z przejadania się. Badania wykazały bowiem, że problemy z nadwagą związane są nie tylko z powinowactwem genetycznym, ale także z wpływami grup rówieśniczych.
Bardzo prawdopodobne, że dziecko widząc kolegów pędzących na przerwie do sklepiku po chipsy lub do automatu po colę zechce robić to samo, nawet jeśli w domu uczone jest zdrowego odżywania. Dlatego rząd amerykański postanowił wycofać ze szkół publicznych niezdrową żywność. Po kilku latach stosowania ,,szkolnej diety" badania wykazały, że otyłość u dzieci zmniejszyła się aż o 1/6. W Polsce pomysł wycofania ze szkół niezdrowej żywności przyjął się tylko w kilku podstawówkach co dowodzi, że nie jesteśmy jeszcze gotowi na tak zdecydowane kroki. Z drugiej strony, szkolne sklepiki coraz częściej proponują dzieciom naturalne przekąski, np. suszone plasterki owoców czy warzyw (CRISPY). Po akcji „Mleko w szkole" w podstawówkach ruszyła także kolejna - „Owoce w szkole". Wszystko po to, aby wypracować w dzieciach nawyk zdrowego odżywiania.
Profilaktyka jest najważniejsza - mówi Renata Łuczyńska-Bogusz, Brand Manager firmy Paula, producenta naturalnych przekąsek Crispy. Od lat prowadzimy działania skierowane na edukację dzieci i młodzieży. Chcemy, aby dzieci odżywiały się nie tylko zdrowo, ale dzięki właściwej edukacji miały możliwość wyboru z licznej grupy produktów również tych naturalnych i smacznych. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy np. Chrupsy jabłkowe o smaku banana oraz Chrupsy o smaku truskawki. Kolorowe opakowania i ciekawy smak naszych przekąsek sprawiają, że maluchy bardzo chętnie sięgają właśnie po nie. Chrupsy nie zawierają dodatku cukru, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku, są w pełni naturalne, mocno chrupiące i niezwykle lubiane przez dzieci - podobnie jak pozostałe nasze produkty z suszonych owoców i warzyw, znane na rynku jako Crispy natural.
Pamiętajmy, że to my dorośli jesteśmy wzorem dla naszych maluchów. Otyli rodzice próbujący przekonać pociechę o zaletach zamiany batonika na marchewkę nie są wiarygodni, jeśli sami podjadają słodycze i stronią od owoców i warzyw. Dzieci obserwując dorosłych naśladują ich zachowania.
Nadesłał:
m.gorska
|