Program „Doceń polskie”: wysoka jakość wyrobów mlecznych
Podczas V audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” wyróżniono szeroki asortyment artykułów spożywczych. Wśród produktów wyróżnionych przez Lożę Ekspertów znalazło się czternaście wyrobów mlecznych, aż trzynaście spośród nich zdobyło tytuł TOP PRODUKT.
Wystawiając noty, Loża bierze pod uwagę kilka aspektów, m.in. smak i wygląd produktu oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Artykuły spożywcze, którym eksperci przyznają maksymalną liczbę punktów, oprócz certyfikatu „Doceń polskie”, otrzymują miano TOP PRODUKTU.
W trakcie V certyfikacji, która odbyła się w maju tego roku, godło programu zdobyli m.in. producenci wyrobów mięsnych, firmy zajmujące się przetwórstwem owoców i warzyw oraz przedsiębiorstwa z branży piekarniczo-cukiernicznej.
Wśród wyróżnionych firm znalazło się aż siedem zakładów z branży mleczarskiej: Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach, SERTOP, OSM Rokitnianka, Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy, OSM Skierniewice, ZM STARCO, MLEKTAR S.A.
Certyfikat „Doceń polskie” zdobyło czternaście wyrobów mlecznych, a trzynaście spośród nich otrzymało dodatkowo tytuł TOP PRODUKT.
Pełna lista nagrodzonych wyrobów, w tym produktów mlecznych, jest dostępne na blogu programu; http://blog.docenpolskie.pl/produkty-z-docen-polskie/ .
Niedawny audyt udowodnił, że firmy z branży mleczarskiej coraz chętniej biorą udział w programie i co ważne – zdobywają więcej certyfikatów. W tym przypadku ilość przekłada się na jakość. Przypomnijmy; w trakcie V certyfikacji wyróżniono wyroby siedmiu firm z branży mleczarskiej.
Dla porównania; podczas dotychczasowych czterech certyfikacji znak „Doceń polskie” przyznano wyrobom siedmiu zakładów z branży oraz produktom mlecznym marki własnej sieci Intermarche. Majowy audyt był więc dla przetwórców mleka rekordowy.
Kolejna, VI certyfikacja odbędzie się 5 września. Przekonamy się wówczas czy kolejne wyroby mleczne zdobędą godło programu „Doceń polskie”.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Nadesłał:
Adventure Media
|