Proste i szybkie pomysły na jesienne tarty z ciasteczkami McVitie’s


Proste i szybkie pomysły na jesienne tarty z ciasteczkami McVitie’s
2017-10-02
Tarta to danie uniwersalne, łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakujące. Można zrobić ją na słono lub na słodko, na dużej blasze albo w małych foremkach, skorzystać z gotowego ciasta lub przygotować je samodzielnie, na przykład wykorzystując ciasteczka McVitie’s Digestive.

Jeśli jesienną porą nabierzesz ochoty na coś pysznego, możesz pokusić się o zrobienie tarty ze składników, które masz w lodówce. Mięso, owoce czy warzywa w odpowiednim połączeniu zapewnią niezapomniane doznania smakowe. Oto nasze propozycje słodkich i słonych jesiennych tart z użyciem ciasteczek McVitie’s.


Słodkie zakończenie sezonu śliwkowego

Sezon na śliwki powoli dobiega końca. Jeszcze we wrześniu warto wykorzystać ten owoc i przygotować z niego nie tylko powidła, ale również przepyszne i pachnące ciasto na kruchym spodzie - idealne na słodki deser i do popołudniowej jesiennej herbaty.

W misce wymieszaj dokładnie ok. 270 g (18 – 19 sztuk) rozdrobnionych ciasteczek McVitie’s Digestive The Original z 80 g roztopionego masła. Tak przygotowaną bazę przełóż na dno formy do tarty posmarowanej olejem, dociśnij i odstaw do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nastaw na temperaturę 200°C.

W międzyczasie przygotuj owoce. Śliwki przekrój na pół i pozbądź się pestek. Wyjmij ciasto z lodówki, poukładaj na nim śliwki – jedna koło drugiej, zaczynając od krawędzi ciasta. Tak przygotowaną tartę piecz przez około 25 - 30 minuta, a po wyjęciu z piekarnika, udekoruj jej wierzch cukrem pudrem. Smacznego!

Dyniowe szaleństwo

Dynia to królowa jesieni. Zrobisz z niej placki, konfiturę, zupę-krem, puree czy sernik. Warto przy tym pamiętać, że dynia jest świetnym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Znajdziesz w niej wysoką zawartość karotenu, a także potas, wapń, fosfor, magnez czy żelazo. Dynia działa przeciwzapalnie i anty nowotworowo, wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza wirusy i pasożyty. Drogie Panie to warzywo zadba również o nawilżenie skóry i wspomoże walkę ze zmarszczkami.

Dobrą informacją dla osób dbających o linię jest to, że ma niewiele kalorii. My proponujemy dynię w odsłonie słonej tarty, której smak przełamiesz lekko słodkimi ciasteczkami digestive marki McVitie’s. 

Surową dynię pokrój na 2-centymetrową kostkę, włóż do miski, oprósz solą morską, skrop oliwą lub olejem rzepakowym i wymieszaj. Następnie wyłóż na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz przez ok. 45 minut. Zerkaj na piekarnik co jakiś czas i upewniaj się, że dynia się nie przypala.

Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej gotowe świeże ciasto francuskie (kupisz je w każdym większym markecie), poukładaj na nim upieczoną dynię i pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, następnie piecz przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do tarty fetę, sól i pieprz kolorowy i całość piecz przez kolejne 10 minut. Po wyjęciu dania z piekarnika posyp jego wierzch pokruszonymi ciasteczka McVitie’s Digestive The Original. Brzmi pysznie, prawda?

Wytrawna gruszka

Jesteś wielbicielem wszelkiego rodzaju serów, ale znudziła Ci się banalna i doskonale wszystkim znana deska serów? Jesień to doskonały czas na eksperymenty kulinarne z późnymi odmianami gruszek. Koniecznie spróbuj połączenia gruszka, ser pleśniowy i orzechy włoskie. Do tego odrobina miodu i ciasteczka digestive McVitie’s i oryginalna przekąska gotowa!

Przygotuj spód tarty dokładnie w ten sam sposób jak w przepisie z propozycją tarty śliwkowej. Wysmarowane olejem lub masłem foremki do tartaletek (8-10 sztuk) wypełnij ciastem na bazie ciasteczek McVititie’s Digestive The Original i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu ich z lodówki, na każdej z tartaletek ułóż gęsto paski cienko pokrojonej gruszki – jeden koło drugiego, a wierzch posyp kruszonym serem pleśniowym typu lazur. Przygotowane tartaletki wstaw do piekarnika na 10 – 15 minut i piecz w temperaturze 180°C. Kiedy tartaletki się pieką, upraż na patelni posiekane wcześniej orzechy włoskie.

Po wyjęciu przekąsek z piekarnika, posyp je orzechami, listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli gruszka nie jest zbyt słodka na koniec możesz każdą z tartaletek oblać odrobiną miodu. Voila!

Więcej inspiracji na jesienne desery czy przekąski na bazie ciasteczek McVitie’s znajdziesz na stronie internetowej www.mcvities.pl 

Nadesłał:

Paulina Rucińska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl