Prosty przepis kulinarny na smaczne naleśniki
2014-05-05
Naleśniki to jedno z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych dań. Spotykają się ze sporym uznaniem zarówno wśród osób dorosłych, jak i dzieci. Z reguły podaje się je na słodko, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast dżemu, owoców czy czekolady użyć do nich grzybów lub sera.
Idealnie sprawdzają się zarówno jako obiad, jak i podwieczorek. Na pewno przypadną do gustu osobom w każdym domu. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się jeden z najbardziej podstawowych i sprawdzonych przepisów, dzięki którym wykonanie przepysznych naleśników nie powinno stanowić problemu.
Składniki: Dwie szklanki mleka 3,2%, szklanka mąki pszennej, jedno jajko, dwie łyżki cukru (w przypadku przygotowywania naleśników na słodko), łyżka oleju do naleśników oraz odrobina oleju do smażenia. Jeżeli chodzi o wypełnienie, wszystko zależy od indywidualnych preferencji oraz od pory roku. Można użyć kremu czekoladowego, dżemu lub marmolady o jakimkolwiek smaku (nawet z kawałkami owoców), a także bitej śmietany wraz z rozmaitymi, idealnie uzupełniającymi się, owocami.
Przygotowanie rozpoczyna się od przesiania mąki oraz dodania do niej szklanki mleka i jajka, które następnie należy ze sobą dokładnie wymieszać lub nawet wymiksować, aby pozbyć się grudek i uzyskać jednolitą masę. Następnie dodaje się drugą szklankę mleka wraz z odrobiną soli i cukrem i jeszcze bardziej miesza się, żeby konsystencja była jednolita. Gdy olei na patelni już rozgrzeje się, wystarczy przy pomocy głębokiej łyżki pokryć warstwę patelni niewielką ilością przygotowanej masy – tak, aby delikatnie pokrywała ona jej powierzchnię. Naleśniki najlepiej smażyć na niewielkim ogniu, aż do momentu, gdy z jednej strony staną się zarumienione. Oznaką, że można je przewrócić je na drugą stronę, jest ich łatwość odklejenia się od patelni. Aby nie zepsuć ich, najlepiej jest użyć drewnianej szpatułki lub po prostu energicznie podrzucić patelnię, jeżeli posiada się odrobinę więcej wprawy, a na powierzchni patelni nie znajduje się zbyt dużo oleju.
Przygotowany naleśnik powinien odrobinę ostygnąć przed tym, aby pokryć go odpowiednim wypełnieniem. Należy pozostawić go na talerzu na około 3-5 minut, a następnie posmarować cienką warstwą wybranych składników. W między czasie zawsze można zabrać się za smażenie kolejnego naleśnika, aby zaoszczędzić zdecydowanie więcej czasu. Smacznego!
Więcej kuchennych ciekawostek na blogu: http://prokultura.pl/
Wasze komentarze (0):