Prowadzenie restauracji


2015-03-09
Czy wiesz jak odpowiednio zarządzać swoją restauracją?
Prowadząc restaurację czy jakikolwiek inny punkt gastronomiczny, który serwuje ludziom posiłki należy pamiętać o jego prawidłowym wyposażeniu. Obecnie obowiązujące normy ISO są dość restrykcyjne, a tak zwany potocznie „Sanepid” potrafi przysporzyć wiele siwych włosów. Zacznijmy więc nieco od końca – od zmywaków gastronomicznych. Jakiekolwiek narzędzia, urządzenia i maszyny nie znajdowałyby się w punkcie gastronomicznym, należy bezwzględnie dbać o ich czystość. Chociaż zmywarki wypierają tradycyjne „pomywaki”, należy pamiętać, że wkładanie do nich naczyń wymaga uprzedniego opłukania z resztek. Tak więc koniec końców porządny zlewozmywak w kuchni to rzecz niezbędna. Wydawanie posiłków wiąże się z posiadaniem dużej ilości żywności, którą należy bezwzględnie prawidłowo przechowywać. Szafy i witryny grzewcze, szafy chłodnicze i mroźnicze oraz zwykłe szafy, półki i regały gastronomiczne są również elementem podstawowego wyposażenia. W kuchni powstaje wiele odpadów, dlatego odpowiednie kosze na śmieci znacznie ułatwią pracę osobom zatrudnionym. Poza garnkami, sztućcami i tym podobnymi elementami wyposażenia, pozostał do omówienia jeszcze sprzęt ciężki – krajalnice gastronomiczne, okapy, piece i płyty grzejne gastronomiczne oraz na przykład frytkownice. Oczywiście wspomniane wyżej grupy urządzeń są bardzo ogólne i każda kuchnia powinna dobrać swoje przyrządy w zależności od swoich potrzeb. Rynek gastronomiczny w Polsce jest ogromny, dlatego przy wyborze elementów znajdujących się w kuchni można skorzystać z przydatnych porównywarek, które obecnie są nie tylko porównywarkami cen, ale także specyfikacji produktów. Jedna baza urządzeń w jednym miejscu z pełnym dostępem informacji – przy prowadzeniu biznesu serwis niezwykle przydatny. Zobacz więcej

Nadesłał:

sanduciorbas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl