Przede wszystkim jakość


Przede wszystkim jakość
2012-07-05
Program „Doceń polskie” i system QAFP to dwa różne sposoby certyfikowania żywności. Ich wspólnym celem jest wyróżnianie produktów wysokiej jakości i promowanie ich wytwórców. W obu projektach biorą udział Zakłady Mięsne SALUS.

System QAFP (Quality Assurance for Food Products), System Gwarantowanej Jakości Żywności, obejmuje normy dotyczące uboju i rozbioru trzody chlewnej oraz drobiu, a także wymagania dotyczące produkcji wędlin.

Zakład, który chce przystąpić do programu musi posiadać uprawienia Unii Europejskiej i spełniać kryteria zawarte w Zeszytach Branżowych opracowanych przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Pierwszym krokiem do uzyskania znaku QAFP jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego, drugim - wybór Jednostki Certyfikującej. Sama certyfikacja trwa zaledwie kilka godzin, wieńczy ją podpisanie porozumienia w kwestii posługiwania się znakiem systemu. Certyfikat wydawany jest na okres 1 roku.
Systemem QAFP objęte są trzy elementy mięsa wieprzowego: schab, szynka i karkówka. Mięso produkowane zgodnie z wymaganiami programu ma prawidłową strukturę i różowo-czerwony kolor. Dzięki zawartości tłuszczu na poziomie 2-3 proc., mięso ma swoisty smak, jest kruche i soczyste.

Pionierskim producentem, który wdrożył system i produkuje mięso oznakowane logotypem QAFP są Zakłady Mięsne SALUS Sp. z o.o. z Golinki w województwie wielkopolskim. Warto wiedzieć, że właścicielem ZM SALUS są grupy producenckie zrzeszające rolników.
Schab, karkówka i szynka oferowana przez ZM SALUS są zgodne z wymaganiami zawartymi w Zeszycie Branżowym „Kulinarne mięso wieprzowe" dla Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.
Mięso dostarczane przez rolników poddawane jest gruntownej ocenie jakościowej (chodzi m.in. o badanie przewodności elektrycznej EC i kwasowości czynnej pH), dzięki której eliminuje się produkty niepełnowartościowe. Najwyższa jakość jest gratyfikowana pieniężnie.

O walorach mięsa oferowanego przez wielkopolską firmę mogli przekonać się członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie". ZM SALUS wzięły bowiem udział w V certyfikacji programu, która odbyła się w maju tego roku.
Audyt potwierdził wysoką jakość szynki i karkówki z oferty ZM SALUS. Mięso zdobyło certyfikat „Doceń polskie", a także tytuł TOP PRODUKTU, co oznacza, że Loża Ekspertów przyznała tym wyrobom maksymalną liczbę punktów. Udział ZM SALUS w audycie programu „Doceń polskie" pokazuje jak bardzo potrzebne są inicjatywy tego typu.
- Certyfikaty jakości nadawane są tylko wyróżniającym się produktom. Dzięki nim udowadniamy, że nasze wyroby są wyjątkowo godne uwagi. W ten sposób edukujemy też konsumentów, budujemy świadomość zakupową - mówi Joanna Szymańska, pełnomocnik ds. jakości, asystent zarządu ZM SALUS.

Udział w kolejnej (po systemie administrowanym przez UPEMI) inicjatywie wspierającej producentów daje szerokie możliwości promocyjne.
Mięso ze znakiem QAFP jest obecnie dostępne w Wielkopolsce, w wybranych restauracjach oraz firmach cateringowych. W przyszłym roku specjalnie oznakowany towar będzie można kupić na terenie całego kraju.
Z kolei produkty oznaczone logotypem programu „Doceń polskie" można znaleźć na sklepowych półkach w całej Polsce.

Nadesłał:

Adventure Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl