Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów
Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Starannie wyselekcjonowane owoce, warzywa i dodatki jak nasiona czy kiełki mogą tworzyć pyszną i bogatą w witaminy mieszankę, która wspiera zdrowie i witalność organizmu, a także dba o potrzeby poszczególnych jego części, takie jak mocne paznokcie czy gładka skóra. Poniżej znajduje się przepis na odżywczy koktajl, którego składniki są kluczowe w diecie wspomagającej zdrowie i siłę zębów.
Składniki na 2 porcje:
- 1 banan
- 1 mango
- 3-4 garście świeżych liści szpinaku
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 szklanka mleka
- Ksylitol opcjonalnie
Czas przygotowania: ok. 3 minuty
Sposób przygotowania: Owoce należy umyć, banana i mango obrać ze skórki. Następnie wszystkie składniki miksować przez około 1 - 2 minuty. Opcjonalnie można dosłodzić koktajl ksylitolem. Zamiast tradycyjnego mleka można użyć napoju roślinnego, takiego jak sojowy, owsiany czy migdałowy.
Wskazówka: Dieta wspomagająca zdrowie i wytrzymałość zębów powinna zawierać odpowiednie mikroelementy, z których szczególnie ważne są wapń i fosfor. Najpopularniejszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Warto jednak wiedzieć, że bogate w wapń mogą być również zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, a także ziarna, orzechy i suszone owoce. Istotne dla zdrowia zębów są również witaminy C i A, które wspomagają wchłanianie wapnia. Doskonałym źródłem witaminy C jest owoc kiwi, natomiast mango dostarcza zarówno witaminy C, jak i A. Picie świeżych koktajli jest świetnym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Przygotowując koktajl należy pamiętać, aby nie dosładzać go cukrem. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można użyć do tego ksylitolu. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Ważne jest, aby koktajle spożywać tylko za pomocą słomki. Dzięki temu w znacznym stopniu ograniczymy cukrom i enzymom trawiennym kontakt ze szkliwem. Po spożyciu koktajlu warto pamiętać o odczekaniu ok 30 minut, zanim sięgniemy po szczoteczkę do zębów. Dopiero po tym czasie można umyć zęby nie narażając szkliwa. Nie wszyscy wiedzą, że ksylitol ma właściwości antypróchnicze i dzięki swojemu zasadotwórczemu działaniu może hamować rozwój bakterii wywołujących próchnicę. Dlatego też osoby ceniące słodki smak mogą bez obaw używać tego słodzika jako dodatku do żywności.