Przepis na udane Święto Niepodległości


2013-11-05
„Salud” nie bez powodu jest jednym z najbardziej znanych hiszpańskich słów. Oznacza „toast na zdrowie”, a jak wiadomo Hiszpanie uwielbiają świętować. W gronie przyjaciół i rodziny celebrują ważne święta – delektują się wspaniałą hiszpańską kuchnią i biesiadują do białego rana.

Weźmy przykład z Hiszpanów i przygotujmy kulinarną ucztę specjalnie z okazji Narodowego Święta Niepodległości!

 

Przed nami, już w najbliższy poniedziałek, 95. Rocznica Odzyskania przez Polskę Niepodległości. Taki dzień zasługuje na wyjątkową oprawę – zaprośmy znajomych, przygotujmy coś pysznego i wzorem Hiszpanów świętujmy ze smakiem.

 

Salud! – wznieśmy toast za zdrowie

Hiszpanie zarażają pogodą ducha, dobrym humorem i chęcią do zabawy. Nieodzownym elementem fiesty jest również oliwka, czyli królowa przystawek, która jest składnikiem niemal każdego hiszpańskiego dania. Świetnie smakuje zarówno solo jak i w towarzystwie. Oprócz dawki pozytywnej energii, kryje w sobie niewiele kalorii (tylko 150 kcal na 100g), oraz całe bogactwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. Ponadto idealnie nadaje się do drinków, sałatek, koreczków, pizzy czy kanapek. Na najbliższe Święto Niepodległości proponujemy towarzystwo hiszpańskiej oliwki, dzięki której w kilka minut wyczarujemy proste i smaczne dania, które sprawią, że poczujemy smak hiszpańskiej fiesty!

 

Hiszpańskie Czarne Oliwki z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

·         Hiszpańskie czarne oliwki

·         pomidorki koktajlowe

·         świeży ogórek, posiekany w drobną kostkę

·         świeże listki oregano

·         sól morska

·         świeżo zmielony czarny pieprz

·         posiekana natka pietruszki

 

Sposób przyrządzenia: Pokrój pomidorki

koktajlowe w ćwiartki. Następnie dodaj wszystkie inne składniki oprócz pietruszki, delikatnie mieszając. Odstaw do lodówki na godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.Danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną pietruszką i dobrze wymieszaj.

 

Wytrawne Martinii z Hiszpańską zielona oliwka

Składniki:

·         50 ml ginu

·         50 ml wytrawnego wermutu

·         2 zielone oliwki

·         Kostki lody

·         Sok z cytryny

 

Sposób przyrządzenia: Do shakera wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy alkohol i wstrząsamy. Przelewamy

do  wysokiego kieliszka koktajlowego. Dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz zielone oliwki. Drinki podajemy ozdobione cienko skrojonymi paseczkami skórki cytrynowej.

 

Salud!

 

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl

Bądź z nami też na:  www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI

Kontakt: Agata Falęcka, Contrust, tel.: 501-121-701, e-mail: a.falecka@contrust.pl

 

Nadesłał:

ConTrust
http://contrust.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl