PRZEPIS: Pierogi z soczewicą i Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem


PRZEPIS: Pierogi z soczewicą i Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem
2021-12-08
PRZEPIS: Pierogi z soczewicą i Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!

Farsz:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy

  • 1 duża marchewka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula lub 2 szalotki

  • 1 pęczek pietruszki (natki)

  • sól, pieprz

  • ½ słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!

Soczewicę płuczemy kilka razy. Zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy startą (na małych oczkach) marchewkę. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Smażymy, aż smaki się połączą. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz Suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!. Studzimy.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500

  • łyżeczka soli

  • 2 łyżki oleju

  • 250ml bardzo ciepłej wody

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej sól. W osobnym naczyniu łączymy ciepłą (wręcz gorącą) wodę z  olejem. Stopniowo wlewamy ją do mąki. Początkowo ciasto mieszamyza pomocą szpatułki. Chwilę wyrabiamy rękoma i przekładamy na blat lekko posypany mąką i zagniatamy przez parę minut. Ciasto nie może się kleić, powinno być jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowując jedną, resztę trzymamy pod przykryciem. Rozwałkowujemy i za pomocą szklanki lub obręczy formujemy koła. Na środek każdego z nich układamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie partami około 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.


Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl