PRZEPIS: Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s i limonkami


PRZEPIS: Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s i limonkami
2014-05-28
Podudzia kurczaka marynowane z Jack Daniel’s i limonkami

Składniki/ 4 os.:

16 podudzi kurczaka

150 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey

4 limonki

1 łyżeczka soli morskiej

6 łyżek oleju roślinnego

8 ziaren ziela angielskiego

2 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżeczki suszonego chili w płatkach (może być mielone)

2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego

posób przygotowania:

 

Czyste podudzia z kurczaka włożyć do miski lub garnka, limonki pokroić w ćwiartki i wycisnąć  sok na podudzia. Wrzucić ćwiartki do miski z podudziami, wlać 100 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey, dodać sól i całość dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce i marynować około 1-2 h.
W moździerzu utrzeć razem ziele angielskie, kmin rzymski, chili, suszone oregano, sól morską i pieprz. Wymieszać
z olejem roślinnym. Rozgrzać grill. Każdy kawałek mięsa dobrze natrzeć mieszanką ziół i odstawić na kilkanaście minut. Następnie piec na grillu, obracając w razie potrzeby,
aby skórka była chrupiąca i złocista. Smak tak przyrządzonego kurczaka najlepiej uzupełnią grillowane pomidorki koktajlowe.

Sugerowany Drink: Apple Jack

40 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey

sok jabłkowy do pełna

lód

plasterki jabłka

Nadesłał:

ComPress1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl