Przepisy na dobry humor
Marzec należy do miesięcy, które potrafią zaskakiwać. Nigdy nie wiemy czy wyjdzie słońce, czy zacznie padać. To, co jednak się nie zmienia to przyjemność z jedzenia smacznych, samodzielnie wykonanych dań. Bez względu na to, jaki dzisiaj masz humor, te przepisy sprawią, że dzień stanie się lepszy.
Flan pomarańczowy
Składniki dla 8 porcji
1¼ szklanki cukru kryształu
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%)
6 żółtek
4 jajka
4 łyżeczki sosu TABASCO® Brand Green Pepper
¼ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 160°C. W litrowym rondlu z grubym dnem podgrzej 1 szklankę cukru na średnim gazie, aż do stopienia się cukru. Nieustannie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż cukier nabierze ciemnego, bursztynowego koloru. Szybko przelej karmel do szklanej formy do pieczenia o średnicy 23cm lub do ośmiu pucharków o pojemności szklanki. Energicznie przechylaj naczynie, by równomiernie pokryć dno i boki karmelem. Odstaw.
W 2-litrowym rondlu podgrzej mleko i śmietanę kremówkę na średnim gazie, doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie w średniej misce ubij żółtka, jajka i pozostałą ćwierć szklanki cukru. Wolnym strumieniem wlej gorącą mieszankę mleczną do jajek, nieustannie ubijając. Dodaj zielony sos TABASCO® i ekstrakt z pomarańczy. Umieść miskę w kąpieli wodnej w nieco większym garnku. Do większego garnka wlej gorącą wodę do połowy wysokości miski z masą. W przypadku 23-centymetrowej formy piecz przez 75 minut lub do momentu, gdy podczas sprawdzania ciasta nożem wyciągnięty nóż będzie czysty. Masę w pucharkach piecz przez ok. 30 minut. Wyjmij z kąpieli wodnej i ustaw na kratce. Ostudź do temperatury pokojowej. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.
Przed podaniem szybko odwróć flan na półmisek.
Jaki napój do flanu? Flan pomarańczowy komponuje się dobrze z winem o lekko słodkim, owocowym aromacie, np. Marani Tvishi. Jego lekki kwaskowy posmak, nie zdominuje flanu, a jedynie podkreśli smak.
Pizza z kurczakiem i czerwoną cebulą
Składniki dla 4 porcji:
400 g piersi z kurczaka
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
8-10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli)
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski i wymieszać z olejem, 5 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu o obniżonej o 43% zawartości soli), pieprzem i curry. Kurczaka podsmażyć w powlekanej patelni. Mozzarellę po odsączeniu pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Pomidory przyprawić 1-2 łyżkami naturalnie warzonego sosu sojowego (lub sosu sojowego „less salt“), pieprzem i cukrem. Ciasto na pizzę rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Kawałki kurczaka i cebulę ułożyć na pokrytym sosem cieście. Obłożyć plastrami mozzarelli, posypać parmezanem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C (piekarnik gazowy poziom 4, piekarnik z termoobiegiem 180°C) i piec w podanej temperaturze ok. 20-25 minut na złoty kolor. Rukolę umyć, oczyścić, poszarpać na mniejsze kawałki, ułożyć na pizzy, skropić resztą naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (lub sosu sojowego „less salt“) i kremem balsamicznym. Pizza jest gotowa do podania.
Wskazówka: Możesz też przygotować własne ciasto na pizzę. Jeśli zastąpisz ok. 50 ml płynu w cieście naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman (lub sosem sojowym „less salt“), ciasto będzie bardzo aromatyczne.
Idealnym dopełnieniem pizzy będzie wino. Zarówno do niej, jak i do serów godne polecenia jest białe wytrawne wino, np. Marani Kondoli Rkatsiteli. Wyraziste, o intensywnym aromacie, z ziołowym finałem, dyskretnie uwydatni smak pizzy.
Nadesłał:
DownStreet
|