Przepisy na Dzień Ojca
Kiedyś uczył jeździć na rowerze i przybijać gwoździe. Był najwierniejszym kibicem i fanem siedzącym w pierwszym rzędzie. Jeśli coś nas martwi, tata zawsze znajdzie sposób, żeby poprawić nam humor. I to w nim kochamy najbardziej!
Na Dzień Ojca polecamy przygotować dania, do których warto przemycić kilka ulubionych składników taty. Ma być smacznie, sycąco i niebanalnie. Do dzieła!
Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką
Składniki:
550 gram poćwiartowanych pomidorów
1 czerwona papryka, drobno pokrojona
1 czerwona cebula, posiekana
1/2 czerwonej papryczki chilli, posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
1 litr gorącego bulionu warzywnego
1/2 na 400 gram odsączonej cieciorki
sok z 1 limonki
zielenina oraz grzanki do ozdobienia
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć sitko na misce i łyżką wyjąć gniazda sienne pomidorów przyciskając do sitka. Wyrzucić gniazda sienne i pozostawić sok.
W żaroodpornym naczyniu umieścić ćwiartki pomidorów, paprykę, czerwoną cebulę, chilli oraz czosnek. Piec przez 30 minut.
Polać sosem sojowym Kikkoman oraz połową bulionu i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Dodać sok z pomidorów, pozostałą część bulionu oraz cieciorkę. Później partiami miksować blenderem na gładką masę.
Wlać do garnka i delikatnie podgrzać. Dodać sok z limonki. Rozdzielić na 4 porcje i ozdobić grzankami, zieleniną oraz odrobina cieciorki.
Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku
Składniki:
900 gram mielonej wieprzowiny
1/4 szklanki ketchupu
1/2 łyżeczki sosu TABASCO® Habanero
1/2 łyżeczki pieprzu
6 bułek do hamburgerów
3 łyżki majonezu
6 krążków ananasa, odsączonych
1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
6 liści sałaty
6 plastrów pomidora
Przygotowanie:
Do dużej miski włożyć wieprzowinę, ketchup, sos TABASCO® Habanero, sól i pieprz i wymieszać. Uformować z mięsa 6 kotletów i grillować/piec po 7 minut z każdej strony lub do wypieczenia.
Na każdej bułce rozsmarować 1,5 łyżki majonezu, położyć mięso, krążek ananasa, plasterek cebuli, sałatę i pomidora.
Sorbet Krwawa Mary (bezalkoholowy)
Składniki:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 szklanki soku pomidorowego
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka sosu TABASCO® Pepper Sauce
1 łyżka sosu Worcester
Przygotowanie:
W niewielkim rondlu wymieszać wodę z cukrem. Gotować na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej.
W dużej misce połączyć wodę z cukrem razem z resztą składników, następnie dodać syrop cukrowy i dokładnie wymieszać.
Włożyć mieszankę do zamrażarki.
Smacznego!
Nadesłał:
DownStreet
|