Prześwietlamy trendy. Modny olej kokosowy


Prześwietlamy trendy. Modny olej kokosowy
2017-11-13
Rynek spożywczy często zaskakuje nas nowościami. W ostatnim czasie hitem stał się olej kokosowy wykorzystywany zarówno w branży kosmetycznej i spożywczej. Jak go mądrze i świadomie używać przygotowując swoje ulubione potrawy? Komu jest polecany i jakie ma właściwości odżywcze?

Różnice pomiędzy smalcem a olejem kokosowym
 
- Pod względem zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych olej kokosowy w zasadzie nie różni się od… smalcu. Zwolennicy oleju kokosowego w dużej koncentracji nasyconych kwasów tłuszczowych upatrują jego głównej zalety, ponieważ nie utlenia się podczas obróbki termicznej. Co oczywiście jest prawdą. Warto się jednak zastanowić nad celowością jego wykorzystania na zimno – jako dodatek  do deserów czy koktajli. Zbyt duża zawartość NKT, w diecie może zwiększać ryzyko zawału serca i innych chorób układu krążenia – tłumaczy Remigiusz Filarski, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej.
 
Wartości odżywcze 
 
Co ciekawe, o oleju kokosowym powinny zapomnieć przede wszystkim osoby będące na diecie redukcyjnej, bo produkt ten może zniweczyć trud w staraniach o smukłą sylwetkę. Wiele osób jest przekonanych co do jego właściwości zdrowotnych, antybakteryjnych i spalających tkankę tłuszczową.  W rezultacie, zamiast spodziewanego spadku wagi należy się liczyć z… jej wzrostem z uwagi na zbyt duże spożycie tego produktu.
 
- Mała łyżeczka oleju kokosowego czyli ok. 15 g  dostarcza do organizmu 135 kcal oraz 15g tłuszczu. Dla porównania, duża łyżka oliwy z oliwek ma mniejszą masę, bo tylko 10g, i dostarcza 88 kcal oraz 10g tłuszczu. W przypadku oleju kokosowego są to jedynie nasycone kwasy tłuszczowe, a w przypadku oliwy głównie kwasy tłuszczowe nienasycone, wykazujące działanie protekcyjne w stosunku do chorób układu krążenia – dodaje Radosław Majewski, żywieniowiec z Centrum Dietetyki Stosowanej.
 
Trochę słów o działaniu…
 
Olejowi kokosowemu przypisane zostało też, zresztą całkiem słusznie, działanie antybakteryjne ze względu na zawarte w nim związki fenolowe. Jednak należy pamiętać, że takie same związki zawarte są w oleju lnianym i bawełnianym, a te dostarczą nam dodatkowo nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Zawsze należy mieć na uwadze, że zarówno te zawarte w oleju lnianym, bawełnianym jak i kokosowym w nadmiernych ilościach mogą mieć działanie niepożądane.
 
 
I na co się zdecydować?

- Generalnie więc owszem, polecamy olej kokosowy ale do pielęgnacji cery.... Jednak w diecie warto docenić nasz rodzimy olej rzepakowy. Do smażenia używajmy rafinowanego. Natomiast jako dodatek do potraw na zimno warto wybierać ten nierafinowany – reasumują zgodnie dietetycy z Centrum Dietetyki Stosowanej.
 
Nie wszystko co jest aktualnie modne musi więc być zdrowe. Warto zachować  umiar i zdrowy rozsądek,  a wszystkie nowinki żywieniowe przeanalizować, przed wprowadzeniem ich do swojego jadłospisu i diety.
 
- Zawsze jednak warto skonsultować się ze specjalistą i nie opierać swojej wiedzy wyłącznie na obiegowych opiniach czy poradach wyczytanych w sieci – podsumowują eksperci.

Nadesłał:

publicum

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl