Przygotowanie grilla do zimy
Gdy temperatura na zewnątrz jest coraz niższa a liście zaczynają spadać z drzew, to jest najwyższy czas aby zacząć myśleć o przygotowaniu swojego grilla na zimę
Po pierwsze: Wyczyść dokładnie piekarnik. Wyjmij z wnętrza piekarnika wszystkie elementy i oczyść jego wnętrze za pomocą szczotki. Zeskrob pozostałości, które zgromadziły się na aromatyzerze palnika Flav-R-Wave. Następnie użyj odkurzacza przemysłowego w celu usunięcia popiołu i resztek. Rozrób w pojemniku ciepła wodę z mydłem i wyczyść dokładnie każdą powierzchnię grilla zarówno wewnątrz jak i na jego zewnątrz. Jeśli pojawiają się białe plamy utleniania, umyj zewnętrzną część obudowy wodą z mydłem. Powierzchnie dokładnie spłucz wodą, a następnie przetrzyj je szmatką nasączoną olejem jadalnym, aby przywrócić im blask. Do naprawy zadrapań lakieru i zarysowań użyj farby w sprayu odpornej na wysokie temperatury (3000C). Nie zapomnij o wyjęciu i wyczyszczeniu tacki na tłuszcz. Zapobiegnie to przepełnianiu się tacki i wylaniu tłuszczu na taras. Jeśli chowasz grilla na zimę np. pod pokrowcem, upewnij się że jest całkowicie suchy przed schowaniem.
Do drugie: Skontroluj dokładnie wszystkie części swojego grilla. Usuń palnik i sprawdź go pod kątem pęknięć i śladów zniszczenia. Sprawdź czy są szczelne wszystkie połączenia, nie popękane węże itp. Pamiętaj, że należy wykonać co najmniej raz w roku lub po każdym długim okresie nieużywania test szczelności. Teraz jest dobry moment aby pomyśleć o wymianie zużytych części i odnowieniu grilla. Jeśli problem występuje z reduktorem, wężem, palnikiem bądź zaworami regulacyjnymi nie próbuj naprawiać tego sam. Skontaktuj się ze sprzedawcą lub autoryzowanym punktem serwisowym. Tylko w takich punktach masz dostęp do oryginalnych części zamiennych OMC.
Po trzecie: Wykonaj sezonowanie rusztów. Oczyść za pomocą szczotki swój ruszt, umyj go w ciepłej wodzie z mydłem i osusz. Następnie zastosuj cienką warstwę oleju jadalnego i dokładnie natrzyj nim ruszt z każdej strony. Olej pomoże chronić powłokę rusztów, zmniejsza przywieranie potraw i zapewnia ochronę uszkodzonych lub zużytych elementów rusztów przed rdzewieniem Jeśli nie będziesz grillował przez zimę przechowuj ruszty w suchym i ciepłym miejscu.
Po czwarte: Jeśli jeszcze nie masz pokrowca ochronnego na swojego grilla, teraz jest dobry czas aby wybrać najodpowiedniejszy model dla Twojego grilla.
Po piąte: Jeśli jesteś pewien, że nie będziesz przez dłuższy czas używał grilla, a butlę przechowujesz w specjalnej szafce pod grillem to ją odłącz i odstaw do dobrze wentylowanego pomieszczenia.
Pamiętajmy aby nie korzystać z grilla w zamkniętych pomieszczeniach a także umieszczać go z dala od łatwopalnych powierzchni.