Przygotowanie steków do grillowania - wskazówki
Grillowanie steków to nie tylko kwestia wyjęcia ich z lodówki i wyłożenia na rozgrzany ruszt. Można tak zrobić ale jeśli chcemy uzyskać lepsze wyniki powinniśmy zrozumieć i poznać kilka podstawowych zasad.
Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić to wyjąć steki z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej przez około 20-30 minut. W międzyczasie można wstępnie rozgrzewać grilla i przyciąć nadmiar tłuszczu ze steków. Ale w żadnym razie nie przycinając go całkowicie. Zostawić nie mniej niż 6 mm tłuszczu dookoła.
Nie należy grillować schłodzonych steków. Powód dla którego nie powinniśmy tego robić jest bardzo prosty!. Zimny stek będzie ochładzał nam ruszt. Kluczem do idealnego steka jest grillowanie go w wysokiej temperaturze przez krótki okres czasu. Gdy zimny stek trafi na ruszt będzie potrzebował dużo więcej czasu i ciepła aby go prawidłowo przyrządzić. Należy zapamiętać, że zimny stek = trudny do przyrządzenia stek.
Niektórzy zalecają zostawić mięso w temperaturze pokojowej nawet przez godzinę. Problemem jest to, że pozostawione mięso w tej temperaturze może znacznie zbliżyć się do temperatur w których mnożą i rozwijają się bakterie (od 22° C do 77° C). W przypadku steków idealnym rozwiązaniem byłoby gdyby mięso pozostawało trochę chłodne w środku w momencie wykładania go na ruszt. To ułatwi nam uzyskanie idealnie krwistych i średnio wysmażonych steków. Jeśli steki zostawimy zbyt długo to całe się nam nagrzeją (zwłaszcza jeśli w kuchni jest gorąco lub na zewnątrz jest zbyt ciepło) i zmniejszy nam się wtedy margines błędu.
Jeśli chodzi o przyprawianie steków to nie jest to zbyt skomplikowane. Tak naprawdę jeśli mamy dobre steki to nie będą one potrzebowały dodatkowego aromatu (Porterhouse, New York Strip, T-Bone czy Filet Mignon). Pozostałe również nie będą potrzebowały jakiś specjalnych przypraw. Do przygotowania dobrych steków wystarczy nam sól koszerna i trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Sól wśród osób grillujących steki budzi sporo kontrowersji. Jedni są zdania, że wspomaga ona brązowieć poprawnie grillowanym stekom. Inni uważają, że przez sól steki wysychają a jeszcze inni, że sól poprawia smak. Wiele z tych osób którzy nie używają soli, swoje steki marynują np. w sosie sojowym. A tak naprawdę jeśli zamierzamy używać soli, pamiętajmy aby robić to z umiarem.
Powszechną praktyką stało się smarowanie steków odrobiną oliwy przed ich grillowaniem. Takie postępowanie zapobiega przywieraniu steków do rusztu i zapewnia im odrobinę wilgoci. Ale czy wiecie, że olej najlepiej zastąpić masłem klarowanym. Smakuje ono dużo lepiej. Zawsze dodajemy trochę roztopionego masła na swoje steki przed i po grillowaniu.
Masło klarowane działa do steków najlepiej ponieważ nie spala się tak łatwo jak zwykłe masło. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie klarowanego masła użyjmy kombinacji roztopionego masła i oliwy. Steki nacieramy bardzo delikatnie takim masłem np. przy pomocy gałązki rozmarynu.
Zobacz nasz poradnik grillowania idealnych steków na stronie www.naRuszcie.pl
DYNAMIC CENTRUM GRILLA
facebook.com/centrumgrilla // biuro@dynamic24.pl // www.dynamic24.pl