2014-01-27
Mięso stanowi istotny składnik codziennej diety. Zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka, cenne witaminy i minerały. Jednak coraz częściej słyszy się o praktykach dodawania do wyrobów mięsnych sztucznych składników, które sprawiają, iż produkty te nie do końca można nazwać naturalnymi.
Kiełbasa Krótka z linii Natura marki Nove to przykład prawdziwie smacznego i zdrowego produktu, który nie zawiera sztucznych konserwantów, dodatków z „E” na początku, a także glutenu.
W roli głównej - kiełbasa
Kiełbasy w różnych wydaniach niemal od zawsze królują na polskich stołach. Długie, krótkie, surowe, parzone, wędzone, przyrządzane według regionalnych, ściśle strzeżonych receptur. Bez względu na to, w jakiej formie są podawane, wiele osób ze smakiem się nimi zajada. Stanowią wartościowy i smaczny składnik codziennych posiłków. Jednak aby mieć pewność, że to, co serwujemy najbliższym, rzeczywiście jest zdrowe, warto z głową dokonywać mięsnych zakupów. Jak zatem odpowiedzialnie podejść do tego tematu? Przede wszystkim należy dokładnie czytać etykiety zamieszczone na opakowaniach produktów, po które sięgamy. Ważne jest tu przede wszystkim to, ile mięsa znajduje się w danym wyrobie i czy przypadkiem w składzie nie umieszczono tajemniczego skrótu MOM, który oznacza mięso oddzielone mechanicznie. W trosce o zdrowie warto zatem wybierać te produkty, na etykietach których skrót MOM nie występuje. Zawartość dodatków oznaczonych literą „E” powinna być dla nas pierwszym sygnałem mówiącym, iż w danym wyrobie znajduje się coś więcej niż same naturalne składniki. Mogą to być np. sztuczne barwniki, konserwanty czy przeciwutleniacze – ogólnie mówiąc dodatki, których zadaniem jest przedłużenie trwałości, polepszenie konsystencji, wzmocnienie smaku i aromatu czy sztuczne poprawienie wyglądu produktu.
Natura niejedno ma imię
Na próżno szukać tych elementów w produktach linii Natura marki Nove. Zostały one bowiem wyprodukowane jedynie z naturalnych składników – nie zawierają fosforanów, glutaminianu sodu, sztucznych dodatków z „E”. Ich miejsce zajęły warzywne susze i soki, kultury bakterii wyselekcjonowane z naturalnego środowiska, suszone soki i ekstrakty owocowe, w tym z bogatej w witaminę C aceroli. Łagodna technologia produkcji natomiast pozwala wydobyć z produktów mięsnych Natura pełnię smaku i bogactwo aromatów. Co ważne – wyroby te są wolne od glutenu, dzięki czemu zupełnie bezpiecznie mogą po nie sięgać osoby chore na celiakię czy po prostu przestrzegające diety bezglutenowej. Kiełbasa Krótka Natura marki Nove swoim naturalnym, pysznym smakiem uświetni niejedno śniadanie czy rodzinną kolację w domowym zaciszu. Szeroki zakres zastosowań pozwala przygotować z jej udziałem różnorodne dania, które spełnią potrzeby wymagających podniebień domowników. Kiełbasa Krótka Natura nadaje się zarówno do podawania na gorąco, jak i bez obróbki termicznej – na kanapkach czy po prostu do przegryzania między posiłkami.
Smakiem prawdziwej kiełbasy, która przywodzi na myśl wiejskie wyroby, można się prawdziwie delektować. Niestety coraz trudniej trafić na takie produkty na sklepowych półkach. Kiełbasa Krótka Natura marki Nove to odpowiedź na poszukiwania osób ceniących naturalne produkty, które charakteryzują się prawdziwie bogatym smakiem i nie zawierają w swoim składzie sztucznych dodatków.
Kiełbasa Krótka Natura
Opakowanie: 300 g – w sprzedaży samoobsługowej
Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę
Cena brutto: od 22 do 25 zł/kg
Zakłady Mięsne Nove Sp. z o.o. są częścią grupy Tican z siedzibą w Danii. Nove to średniej wielkości firma FMCG usytuowana na obrzeżach miasta Nowe (około 100 km na południe od Gdańska). Surowiec do produkcji mięsa pochodi z najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI. Bezpieczeństwo i wysoką jakość wyrobów gwarantuje Nadzór Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dzięki nowoczesnej i efektywnej technologii produkcji opartej na ścisłej kontroli jakości i wysokiej higienie, gwarantowanym przez prowadzony w zakładzie system kontroli HACCP, Zakłady Mięsne Nove uzyskały uprawnienia eksportowe na rynki krajów UE oraz posiadają certyfikaty BRC
i IFS oraz zatwierdzone audyty wielkich międzynarodowych sieci. Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały licencję na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, określającego bezglutenową żywność. W skład linii Natura wchodzą szynka zrazowa, kiełbasa długa, kiełbasa krótka, kiełbasa krakowska, parówki, schab, szynka zrazowa z tłuszczem. Produkty są paczkowane i dostępne na stoiskach samoobsługowych w Auchan, w Tesco, Makro, Almie.
Zakłady Mięsne "Nove" Sp. z o.o.
86-170 Nowe, Morgi 53
tel.: 48 52 332 83 81
fax: 48 52 332 83 80
e-mail:sekretariat@zmnove.pl
http://www.zmnove.pl