Przyprawa idealna w każdej kuchni


Przyprawa idealna w każdej kuchni
2013-05-10
Kuchnia bez smaku nie jest dobrą kuchnią. Prawdziwa i dobra kuchnia przyciąga spojrzenia i sprawia przyjemność jedzenia. Liczy się nie tylko wygląd podawanych potraw, ale przede wszystkim smak.

Przyprawą, która chętnie jest stosowana w każdej kuchni jest czosnek. Czosnek ma nie tylko właściwości zdrowotne, ale i nadaje fantastycznego smaku wszystkim potrawom. W kuchni włoskiej czosnek jest podstawą sosów i past pomidorowych. Dodaje się go także do pizzy czy smakowitych makaronów. W kuchni francuskiej natomiast czosnek stosowany jest przede wszystkim do aromatycznych bagietek. Francja kojarzy się przecież z chrupiącymi bagietkami prosto z pieca.

Potrawy z czosnkiem są bardzo aromatyczne. Trzeba oczywiście uważać, żeby z czosnkiem nie przesadzić. Kiedy wyprawia się przyjęcie dla rodziny czy przyjaciół należy uważać z ilością czosnku w potrawach, ponieważ nie każdy przepada za tym składnikiem. Nie jest on polecany także osobom z delikatnym żołądkiem, bo jego duże ilości mogą podrażnić układ pokarmowy lub wywołać zgagę.

Czosnek można nabyć w sklepie nie tylko w naturalnej postaci. Polacy są przekonani, że lepiej kupić czosnek z Polski niż z Chin. Poza tym można także nabyć produkty z czosnku - czosnek granulowany, a nawet sól czosnkową. To produkty przede wszystkim dla tych, którzy nie lubią przygotowywać świeżego czosnku. Trzeba bowiem pamiętać, że czosnek jest produktem spożywczym, który zostawia silny zapach na dłoniach i wszelkich naczyniach, dlatego też nóż i deskę po krojeniu czosnku należy dobrze umyć w gorącej wodzie. W sklepach dostępne są nawet specjalne mydełka z metalu, które zabijają zapach czosnku na dłoniach. Czosnek świetnie komponuje się z różnymi sałatami w towarzystwie pomidorów. Jest także dodatkiem do wielu sosów.

Produkty z czosnkiem są bardzo popularne, można dostać wiele przysmaków o smaku czosnku w każdym sklepie. Duża popularnością cieszy się pieczywo czosnkowe, które można zrobić także samemu w domu. Wystarczy tylko kupić bagietkę i przygotować masło z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnkiem. Pokrojoną bagietkę należy posmarować masłem czosnkowym i wstawić do piekarnika na piętnaście minut. Takie masło z dodatkiem czosnku i ziół sprawdza się świetnie także w przygotowywaniu różnego rodzaju mięs. Z czosnkiem świetnie komponuje się schab i pierś kurczaka.

Czosnek ma także bardzo dobry wpływ na zdrowie. Chroni przed przeziębieniem, ma właściwości rozgrzewające. Zimą dobrze jeść kanapkę z cienko pokrojonym czosnkiem. Należy jednak pamiętać, że częste spożywanie świeżego czosnku sprawia, że oddech staje się nieświeży i tego zapachu bardzo trudno się pozbyć. Jednak trudno także zrezygnować z ulubionej przyprawy w kuchni.

Nadesłał:

dorotka789

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl