Przysmaki kuchni europejskiej w weekend w Porcie Łódź


Przysmaki kuchni europejskiej w weekend w Porcie Łódź
2011-02-23
W najbliższy weekend w Porcie Łódź zagoszczą europejskie smaki. W ramach pierwszego Jarmarku Smaki Świata w Atrium przy sklepie IKEA pojawią się stoiska, na których będzie można degustować i kupić przysmaki kuchni bułgarskiej, greckiej, austriackiej i polskiej.

Jarmark Smaki Świata potrwa od piątku do niedzieli (25 – 27 lutego). Na stoiskach w Atrium zagoszczą regionalne produkty pochodzące z różnych części Europy.

Wśród specjałów znajdą się tradycyjnie wytwarzane przysmaki kuchni bułgarskiej, m.in. grillowane papryki czuszki, papryka peperoni faszerowana serem, bakłażany ze śliwką wysokogórską, pikle, gołąbki wegetariańskie w liściach winogron i kiszonej kapuście, papryka kapia oraz bakłażan w sosie pomidorowym – potrawa rekomendowana w diecie  Dukana. W asortymencie stoiska nie zabraknie tradycyjnego pindżuru oraz paprykowo – pomidorowego sosu Lutenica, idealnego dodatku do zup, mięs i makaronów. Na amatorów słodyczy czekać będzie konfitura z płatków róż. Podczas jarmarku będzie można także kupić eliksir z szypułek sosny - produkt o leczniczym działaniu, wspomagający leczenie chorób górnych dróg oddechowych.

Obok specjałów kuchni bałkańskiej wśród przysmaków dostępnych na jarmarku Klienci znajdą także austriackie wysokogatunkowe sery żółte, oliwki i papryczki z Grecji, piernik lubelski, wędliny biłgorajskie, przyprawy i oscypki. Produkty dostępne na Jarmarku Smaki Świata wytwarzane są według tradycyjnych regionalnych receptur i nie zawierają konserwantów.

Nadesłał:

Katarzyna Rąkowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl