Przystawki na karnawałowe przyjęcia


Przystawki na karnawałowe przyjęcia
2013-01-02
Nastąpił koniec starego roku i początek nowego, a zatem rozpocznie się okres hucznych zabaw i bali, toastów, sztucznych ogni, a przede wszystkim czas karnawałowych spotkań towarzyskich.

Śpiewy, tańce, rozmowy do rana z bliskimi również w domowym zaciszu bez wątpienia milej upływają przy stole zastawionym smacznym, lekkimi przekąskami.

Przygotowanie kanapek, koreczków czy sałatek zazwyczaj jest prostym zadaniem, dlatego pozwala na zaoszczędzenie czasu. Szybkim, zdrowym i efektownym appetizerem są łososiowe koreczki. Łososia wędzonego w plastrach, rekomendowany jest łosoś norweski Almar Premium, należy kroić w kostkę, skropić cytryną, następnie nadziewać na wykałaczki, przekładając następującymi składnikami: oliwkami, serem typu Feta, świeżą czerwoną papryką, cebulką dymką, ogórkiem koktajlowym, marynowanymi pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi. Koreczki można komponować na różne sposoby.

Kolejną łatwą w przygotowaniu przekąską są kanapki, które mogą nawiązywać swoim wyglądem i smakiem do kuchni z różnych regionów świata. Mogą one być podane na ostro, kwaśno lub słodko. Do zrobienia oryginalnych w smaku kanapek potrzebny jest wędzony łosoś norweski Almar z pierzem cytrynowym, rogaliki croissant, ziołowy serek do smarowania, sałaty różnego koloru i sos winegret.  Należy pokroić rogaliki na pół, posmarować obie połówki serkiem ziołowym, położyć na jednej z nich sałatę i łososia, którego dodatkowo można skropić świeżym sokiem z cytryny i przykryć drugą częścią rogalika. Kanapki należy podawać razem z mieszanką różnobarwnych sałat skropionych sosem winegret.

Skrupulatnie przyrządzone przekąski mogą okazać się wspaniałym dodatkiem do karnawałowego menu, które zrobi furorę wśród gości zarówno dzięki wyglądowi jak i smakowi. Szampańskiej zabawy i smacznego!

Nadesłał:

Marcin Keler

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~emannuaela, 2013-01-31 13:45:08

    Fajne pomysły, jak braliśmy catering od naszej zaufanej firmy (Twister Catering w warszawie), to oprzygotowali własnie dużo przystawek z łaososiem :) Bardzo prosta rzecz, a niesamowicie dobra :)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl